Случаите с паднали дървета или клони върху граждани зачестиха. От

...
Случаите с паднали дървета или клони върху граждани зачестиха. От
Коментари Харесай

Инцидентите с паднали дървета зачестяват заради жегите

Случаите с паднали дървета или клони върху жители зачестиха. От началото на месеца те са четири, единият от тях с съдбовен край. Вчера топола падна върху 38-годишен служащ в частен парцел в София и го умъртви на място.

Експерти споделят, че горещините допълнитено усилват риска от такива произшествия.
Въпросът е дали дърветата се инспектират постоянно.

Крум Миланов живее на столичния бул. „ Патриарх Евтимий”, където преди година дърво чупи прозорците в дома му. По думите му множеството от рисковите дървета в близост са отстранени след негови сигнали.

Едва 11 чиновници обследват дърветата в цяла София, а парковете и междублоковите пространства са с повърхност 36 000 декара. Според общината на месец се отстраняват стотина дървета.

След зачестилите произшествия общината разгласи ударна акция.

„ Собствениците ги приканвам също по този начин да следят деликатно положението на дърветата и в случай че имат потребност от помощ, могат да се обръщат към районните администрации”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Ако дървото е изсъхнало, клоните му елементарно се чупят, листата му са паднали, а кората му се бели, то би трябвало да внимавате, когато минавате към него, тъй като е рисково.

В горещините обаче падат и изцяло здрави дървета.

„ Изтеглянето на соковете и водата, която се намира в листната маса, защото дървото би трябвало да навакса с тези сокове към листата, клонът натежава и в най-слабото си място се пречупва”, изясни арх. Димитър Данчев, шеф на Дирекция " Зелена система " в столична община.

В парка в Кърджали през вчерашния ден клон от бряст се стовари върху детска количка и е аргументи охлузване на 4-месечното бебе.

При подобен случай можем да търсим правата си в съда.

„ Това обезщетение може да бъде търсено и от наследниците, в случай че има смъртен случай. Като се сблъскваме със правосъдната процедура, която за жалост дава прекомерно дребни обезщетения”, сподели юристът Деница Димитрова.

Те нормално са от 1000 до няколко хиляди лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР