Случаите на срещи отблизо със змии и смокове зачестяха с

...
Случаите на срещи отблизо със змии и смокове зачестяха с
Коментари Харесай

Пепелянки изпълзяха в равнината край Пловдив - какво да правим, ако ги срещнем?

Случаите на срещи от близко със змии и смокове зачестяха с първите топли дни. За това алармират читатели на  TrafficNews.bg , които споделят, че са се натъкнали на пепелянки по време на празниците. Това се случило по време на разходки в района през дългия уикенд.

Влечугите били видяни в региона на Асенова цитадела и Устинските водопади, а една от змиите се била скрила в двор в село Розовец. 

С наближаването на летния сезон от ден на ден хора избират да се насладят на разходка в района през уикенда, а с това нараства и вероятността от близка среща със змия в планината. Студенокръвните животни са жители на равнинните територии и, за разлика от усойниците, се срещат на надморска височина до 700 метра. 

За благополучие, към момента  няма регистрирани случаи на захапване,  оповестиха за TrafficNews ог УМБАЛ " Свети Георги ".  Какво обаче би трябвало да знаем, в случай че се натъкнем на пепелянка? Кога е най-вероятно да срещнем змия и по какъв начин да се предпазим от допустимо захапване?

Наш кореспондент потърси за коментар шефа на Регионалния природонаучен музей гл. ас. доктор Огнян Тодоров. Експертът разясни, че срещите с сходни влечуги са евентуални както в равнинните елементи, по този начин и в ниската планина, най-вече в утринните часове на денонощието, изключително при по-хладно време. 

" Пепелянките обичат открити и сухи места, дъбови горички... Трудно ще ги видим да се припичат на камък, така като приемат топлината на околната среда. Ако заран е студено, излизат. Да забележим пепелянка на канара в обедните часове обаче, е невероятно ", разяснява Тодоров. 

Той поучава всички, които се натъкнат на змия, да запазят успокоение и да не я предизвикат. 

" Ако не я закачат, няма да захапе. Аз самият съм имал случаи, в които змията е минавала през крайници, или около него. Ако сме спокойни и не предизвикваме, няма да закачи никого. Освен това, нито един от двата типа отровни змии у нас, е гибелен за индивида.  Ухапването е обвързвано със мощна алергична реакция, която отминава до няколко дни ", разясни той.

В случай, че бъдем ухапани, не трябва да бързаме с слагането на ваксина или противоотрова, поучава още специалистът. Това обаче напълно не значи, че би трябвало да неглижираме вероятните последствия от ухапването. Обикновено тези змии се " прицелват "  в ниската част на крайници, под глезена, по тази причина и ходенето с обувки с по-висока платформа може да сведе до най-малко риска от захапване. 

" Ако се появят признаци, като задушаване, би трябвало да се потърси здравна помощ . Но в случай че няма потребност от нея, слагането на противоотрова е по-рисково, тъй като има заплаха от алергичен потрес ", разясни той. а

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР