Случаите на насилие над медици тази година са намалели. Въпреки

...
Случаите на насилие над медици тази година са намалели. Въпреки
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Срещу агресията трябва да се работи на всички нива

„ Случаите на принуждение над медици тази година са намалели. Въпреки това те са доста “. Това сподели зам.-председателят на Български лекарски съюз доктор Николай Брънзалов в студиото на Euronews Bulgaria.

Той добави, че съсловието е част от националната сигурност на страната и против експанзията би трябвало да се работи на всички равнища в обществото.

“Български лекарски съюз рестартира националната си акция против насилието над медици #ПребориГнева със серия от образования, които са създадени от психолози на Лаборатория за психологично здраве - ВМА ”, заяви зам.-председателят на БЛС. Д-р Брънзалов изясни, че по време на тренингите, които включват на практика и теоритични модули, участниците ще покачат уменията си за справяне с актовете на експанзия, ще покачат психическите си умения за справяне в сериозни обстановки, ще усъвършенстват уменията си за разрешаване на спорове и други.

“В помощ на лекарите и медицинските експерти, Български лекарски съюз взаимно с психолозите от Лаборатория за психологично здраве-ВМА, създаде листовки със препоръки и логаритъм на държание при връзка с нападателен пациент и/или околните му, които ще бъдат публикувани в цялата страна ”, изясни доктор Брънзалов.

“Наше социологическо изследване потвърждава, че 55% от сътрудниците са били подложени на вербална експанзия. В съпоставяне с другите проценти, които са 17, по този начин са декларирали интервюираните, това е три пъти по-малко. А на физическа експанзия са били подложени 7% от моите сътрудници. Никой доктор не отива на работа с цел да вреди на никой пациент “, безапелационен е доктор Брънзалов.

„ Много от дълго време УС на БЛС, дружно с Министерството на здравеопазването и Главна прокуратура откри „ червен телефон “, където всички наши сътрудници, освен лекари, а и експерти по здравни грижи, могат да подават сигнали за какъвто и да е тип експанзия, упражнена по отношение на тях. И нашите хора ще се погрижат доста бързо да се придвижи до Главна прокуратура. Защото доста от сътрудниците просто не оповестяват какво се е случило с тях, знаейки каква е нашата тромава правосъдна система и какъв път, включително и в много унизителни обстановки би трябвало да попаднат, с цел да се придвижи случая “, разясни той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР