Случаите на коклюш у нас от началото на годината са

...
Случаите на коклюш у нас от началото на годината са
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Възвръщане на коклюша се наблюдава в цяла Европа

Случаите на коклюш у нас от началото на годината са 70. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той предизвести, че болестта визира най-много при неимунизираните хора и тези, които от дълго време са получили ваксина.

Възвръщане на болестта се следи в цяла Европа, освен при неимунизирани, само че и при ваксинираните. „ 55% от 70-те случая у нас са ваксинирани лица, при които са минали четири-пет години от последната имунизация. Всички случаи са с извънредно леко, изтрито протичане ", означи доцент Ангел Кунчев.

Той даде повече детайлности и по отношение на първия случай на морбили у нас. Става въпрос за 4-годишно дете с направена имунизация на 1 година, само че с непълен имунен отговор. В момента то е в положително положение.

„ Не съм 100% сигурен дали приказваме съответно за тази болест. Доста са спорни проучванията, които бяха направени. По-добре да приемем, че е морбили и да вземем всички ограничения. Следващата седмица изтича оптималният инкубационен интервал от 21 дни. Ако до тогава не възникне нов случай, значи сме се справили. Открити са всички контактни на детето - към 35-36 души. Всички деца Са изцяло ваксинирани, тъй че аз персонално не чакам неприятни изненади. Беше предстоящо, поради обстановката, в която се намираме към нас. То не е пътувало в чужбина, било е на прочут ски курорт, където има много чужденци ", разясни Кунчев.

95% е границата на имунизационно покритие, която подсигурява, че не може да възникне сериозна зараза. Отделни случаи са вероятни, добави той. С възрастта имунизационното покритие спада доста.

Държавният здравен контрольор даде насоки и по какъв начин да се предпазим от захапване от кърлежи.

„ В огромна част от градове общините към този момент направиха обработки на тревните площи. Много е значимо постоянното косене на трева. Не всяко захапване значи, че безусловно ще се заразим с лаймска болест. От началото на годината имаме 10 случая на болест. Засега няма случаи на марсилска тресчица, само че всяка година имаме и такива ", сподели основният държавен здравен контрольор.

Трябва да бъдем доста деликатни, когато почистваме домашните любимци и сме били измежду природата. „ Когато се приберем е добре да огледаме тялото си, защото в множеството случаи първоначално кърлежът се вижда добре, не е надълбоко впит и се смъква елементарно. Колкото по-дълго престои в кожата, толкоз повече се усилва повече шансът да се заразим ", разясни Ангел Кунчев.

Можем да извадим и кърлежа сами, в случай че е прокиснал до 1-2 часа. „ Зависи какъв брой е впит. Ако се намираме измежду природата, би трябвало с ръкавица или найлон да се опитаме леко с поклащащи придвижвания да го извадим цялостен ", добави доцент Ангел Кунчев.

Според него е ненужно превантивно приемане на антибиотик след захапване от кърлеж. „ Преценката би трябвало да бъде на здравно лице. Първоначалните признаци не са доста показателни, само че нормално на мястото на впиване стартира някакъв развой - има зачервяване, което търпи едно особено развиване, по което лекарят може да сложи диагнозата. Има и общи прояви като изнемощялост, температура, само че те са по-общи, по-трудно биха ни насочили ", изясни той.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР