Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в

...
Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в
Коментари Харесай

Троен скок на смърт от холера в света, огнищата са в 26 държави, алармира СЗО

Случаите на холера са се нараснали тази година, изключително в райони на беднотия и спорове. Огнища на заболяването са регистрирани в 26 страни, а смъртните случаи бележат внезапен скок, съобщи Ройтерс, като се базира на Световната здравна организация (СЗО).
Още по темата
" След години на спад следим обезпокоително повишаване на броя на огнищата по света през 2022 година ", съобщи на брифинг в Женева през днешния ден Филип Барбоза, началник на екипа за битка с холерата към СЗО, представен от Българска телеграфна агенция. Средният % на смъртност през годината до момента съвсем се е утроил спрямо петгодишните междинни равнища и сега е към 3% в Африка, добави Барбоза.

Обичайно по-малко от 20 страни годишно рапортуват за огнища на холера. Заразата се популяризира посредством усвояване на инфектирана храна или вода и може да аргументи тежка диария.

Въпреки че при множеството инфектирани заболяването минава с леко или без признаци, холерата може да убие човек за часове, в случай че не се лекува.

Огнище на холера в Сирия към този момент лиши живота на 33-ма души и съставлява заплаха за фронтовата линия на продължаващата към този момент 11 години война. Освен това заболяването ускорява и страховете на хората в претъпканите с изселени цивилни лагери.

Африка и част от Азия, в това число Пакистан, са някои от регионите с огромен брой случаи.

Барбоза съобщи, че единствено няколко милиона дози ваксини против холера са налични до края на годината. Сред причините е незадоволителният брой производители. СЗО продължава да поддържа складови наличия от ваксини за незабавни случаи.

" Пределно ясно е, че не разполагаме с задоволително ваксини, с цел да отговорим на внезапната поява на огнища и още по-малко, с цел да сме в положение да изпълним превантивни имунизационни акции, които биха довели до понижаване на риска за огромен брой страни ", добави още ръководителят на екипа за битка с холерата към СЗО.

Както споделя той, не съществува обща калкулация за броя на случаите на холера по света. Причината е поради разликите в механизмите за наблюдаване сред обособените страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР