Словенският външен министър Таня Файон заяви в Подгорица, че Европейският

...
Словенският външен министър Таня Файон заяви в Подгорица, че Европейският
Коментари Харесай

Европейският съюз очаква резултати от Черна гора, каза словенският външен министър

Словенският външен министър Таня Файон съобщи в Подгорица, че Европейският съюз чака от Черна гора да реализира резултати във връзка с настоящите политически проблеми в страната, съобщи организация МИНА, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Европейският съюз чака от Черна гора да доближи до резултати, да завърши процеса по желание на съдии за Конституционния съд и да обезпечи условия за безпроблемно действие на институциите и осъществяване на идните избори “, сподели Файон, която е на публично посещаване в Подгорица.

Черна гора е в политическа рецесия от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна, а президентът Мило Джуканович отхвърли да връчи мандат за сформиране на държавно управление на Миодраг Лекич, номиниран от просръбския Демократичен фронт, подкрепян от Абазович.

Кризата се задълбочи от неработещия Конституционен съд, защото депутатите месеци наред не съумяват да се спогодят за избора на нови съдии.

Таня Файон се срещна със служебния министър председател Дритан Абазович, който разяснява, че се чака в края на януари или при започване на февруари да има съвещание, на което ще се гласоподават съдиите за Конституционния съд.

„ Съществува огромна заплаха договарянията за присъединение на Черна гора към Европейски Съюз да бъдат прекратени, в случай че шестият опит за избор на съдии за Конституционния съд бъде несполучлив “, означи Файон.

Словенският външен министър се срещна и с президента Джуканович, който разяснява в Туитър, че е належащо да се спре непрекъснатото бавене и отсрочване на връщането на Черна гора в европейските релси.

„ Изпълнени сме с воля да реализираме компромис, с който ще бъде допустимо действието на Конституционния съд, с което сътворяваме условия за осъществяване на изключителни парламентарни избори “, написа Джуканович в друга обява в Туитър и добави, че това е ключът за реализиране на устойчиво държавно управление.

На взаимна конференция с ръководителя на Народното събрание Даниела Джурович, Файон изрази вяра Черна гора още веднъж да се включи в групата, която напредва към Европейски Съюз, вместо да остава в групата, която Европейски Съюз вижда като проблематична.

Джурович разяснява, че сега има доста повече претенденти за постовете на конституционни съдии и моли към всички политически субекти да изберат съдиите още в първия кръг на гласоподаване.

„ Преговорите към новото държавно управление зависят от парламентарното болшинство, всяка договореност, до която се стигне, ще бъде подкрепена от мен “, сподели Джурович в умозаключение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР