Словенският режисьор Йерней Лоренци спечели Икар в категорията за режисура,

...
Словенският режисьор Йерней Лоренци спечели Икар в категорията за режисура,
Коментари Харесай

Наградите "Икар" бяха раздадени за 49-и път

Словенският режисьор Йерней Лоренци завоюва " Икар " в категорията за постановка, а неговият театър " Орфей ", който се играе на сцената на Народния спектакъл, беше. Спектакълът завоюва и премията на публиката за най-любимо зрелище. Режисьорът не участва на церемонията, с цел да получи статуетките, само че беше изпратил благодарствено писмо.

Наградите бяха раздадени довечера за 49-и път на гала в Народния спектакъл, чието има в последно време бе най-често споменавано поради напрежението там.

Наградата за водеща мъжка роля също отиде в Народния спектакъл. Победител в категорията стана Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във " Великденско вино " с режисьор Явор Гърдев. Статуетката му която прикани хората да са смели и да не се отхвърлят от фантазиите си.

 Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо във
© Facebook/Народен спектакъл

Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо във " Великденски вино ".

Светлана Янчева победи в категорията за водеща женска роля за Уини в " О, щастливи дни " от Самюел Бекет. Тя също не участва на церемонията и режисьорът Маргарита Младенова одобри премията от нейно име. Спектакълът, който се играе в Театрална работилница " Сфумато ", беше отличен и в категорията за сценография в лицето на Никола Тороманов.

Наградата за поддържаща мъжка роля беше присъдена на Светослав Добрев за ролята му на Санчо Паса в спектакъла " Дон Кихот ", който се играе в Младежки спектакъл " Николай Бинев ". Той одобри статуетката с думите, че всеки има потребност от своя Дон Кихот и за него това е Младежкият спектакъл. Спектакълът завоюва още една премия - Милен Апостолов взе наградата за авторска музика.

При дамите премията за поддържаща роля отиде при Маргарита Гошева за ролята на кабаретната актриса Ана. В речта си тя пожела устойчиви криле на всички, каквито са крилете на икара.

 Светлана Янчева в спектакъла
© Facebook/Сфумато

Светлана Янчева в спектакъла " О, щастливи дни ".

Още един театър на задграничен режисьор в Народния спектакъл беше награден. Това е " Нора " с режисьор Тимофей Кулябин, който завоюва " Икар " в категорията за майсторско техническо реализиране.

На Яна Борисова беше присъден наградата за драматургичен текст за " Място, наречено другаде ", а за най-хубав актуален танц и пърформанс беше разгласен " Нонумент-2 " на Стефан А. Щерев, LIGNA-ОЛЕ ФАРМ, Торстен Микаелсен и Михаел Хюнерс.

Най-добър куклен театър стана " Неведимият Тонино " на Държавен куклен спектакъл - Пловдив. Статуетката връчиха актьорите Александър Алексиев и Яна Титова,. Те се обърнаха и към президента Румен Радев, макар че той не присъстваше в залата с думите, че България е парламентарна република и приканиха за мир в Украйна.

 Александър Алексиев и Яна Титова излязоха с тениски Александър Алексиев и Яна Титова излязоха с тениски " Морфов " на премиите " Икар "

Наградата " Икар " за извънреден принос към българския спектакъл отиде при Антон Радичев, а Мария Стефанова беше отличена за чест и достолепие. Радичев играе на сцената към този момент близо 50 години, а Мария Стефанова е най-възрастната играеща актриса сега у нас.

На сцената излезе и, който връчи две награди от името на министерството - за куклен и трагичен спектакъл. Първата премия отиде при кукления спектакъл във Варна, а втората - при Драматичен спектакъл " Н. О. Масалитинов " в Пловдив. Министърът се пошегува, че наградата за драма изненадващо не е присъден на Народния спектакъл.

Наградите " Икар " бяха връчени в Деня на театъра - 27 март. Церемонията се състоя в Народен спектакъл " Иван Вазов ". Водещ беше артистът Филип Аврамов, а за музиката се погрижиха от групата " Цинга манга фънк ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР