Словенските домакинства ще имат по-ниските цени на енергията и през

...
Словенските домакинства ще имат по-ниските цени на енергията и през
Коментари Харесай

Словенските домакинства ще имат по-ниските цени на енергията

Словенските семейства ще имат по-ниските цени на силата и през този зимен сезон, откакто държавното управление реши да удължи регулацията на цените на електрическата енергия и природния газ. Тя трябваше да завърши в края на годината, оповестява уеб сайтът Словения таймс.

“Без удължаването на ограничаването цените на електрическата енергия щяха да се покачат с съвсем една трета през януари или с 20 евро за едно приблизително домакинство, защото сегашните цени към момента са доста по-високи, в сравнение с бяха преди енергийната рецесия, ” сподели министърът на околната среда, климата и енергетиката Боян Кумер.

Таванът на цената на електрическата енергия ще бъде в действие за цялата 2024 година

Ограничението ще се ползва единствено за 90 % от потреблението на семействата. Целта е поощряване на икономисването на енергия.

Таванът на цената на газа в Словения ще остане в действие през отоплителния сезон.

Поради променената обстановка в Близкия изток и други геополитически безредици в международен мащаб се чака пазарът на газ да остане неустойчив. Правителството би желало да приложи превантивни ограничения през отоплителния сезон.

Новата лимитирана цена ще бъде малко по-ниска от досегашната

До края на годината цената за семействата е лимитирана до 73 евро за мегаватчас. През първите четири месеца на 2024 година тя ще бъде лимитирана под 60 евро.

Други групи, които са имали право на контролирани цените тази година, към този момент няма да могат се възползват от тази мярка през 2024 година

У нас, президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона, който планува цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 година

„ Стандартът на живот на болшинството от българските жители остава най-ниският в Европейския съюз. Предвидените промени биха могли още повече да затруднят точно хората, които така и така мъчно посрещат базовите си житейски разноски “, написа президентът в претекстовете си.

Още вести четете в категория Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР