Словения претърпя най-големите си наводнения в историята. Щетите могат да надхвърлят 500 милиона евро, казва неговият лидер

...
Министър-председателят на Словения казва, че страната е изправена пред най-лошото
Коментари Харесай

Министър-председателят на Словения казва, че страната е изправена пред най-лошото природно бедствие в историята си, след като опустошителните наводнения причиниха изчислени щети на половин милиард евро (550 милиона долара)

От Associated Press, 5 август 2023 г., 10:04 ч.

ЛЮБЛЯНА, Словения -- Словения се изправи пред най-лошото природно бедствие в историята си, каза министър-председателят Робърт Голоб в събота, след като опустошителните наводнения причиниха щети, оценени на половин милиард евро (550 милиона долара).

Опустошителни наводнения в четвъртък и петък убиха трима души и разрушиха пътища, мостове и къщи в малката алпийска държава. Две трети от територията е засегната, каза Голоб.

Наводненията бяха „най-голямото природно бедствие“ в историята на Словения, каза Голоб след заседание на Съвета за национална сигурност на страната в събота. „За щастие снощи беше по-лесно от предишната.“

След като в петък бяха съобщени три смъртни случая, свързани с времето, словенските медии казаха в събота, че още един човек е бил загинал намерен мъртъв в столицата Любляна. Полицията все още не е потвърдила доклада.

Наводненията бяха причинени от поройни дъждове в петък, които накараха реките да набъбнат бързо и да проникнат в къщи , полета и градове. Метеорологичната служба на Словения съобщи, че за по-малко от ден е паднало едномесечно количество дъжд.

Експертите казват, че екстремните метеорологични условия са отчасти подхранвани от изменението на климата. Части на Европа видя рекордни горещини и се бори с горски пожари през лятото.

Голоб каза, че пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено силно, както и стотици домове и други сгради. Хиляди много хора бяха принудени да евакуират домовете си и много трябваше да бъдат спасени с хеликоптери или пожарникари в лодки.

Словенската армия се присъедини към спасителните усилия, като войските достигнаха отрязък извън райони на север, за да помогне.

Снимки от мястото на инцидента показват цели села под вода, разрушени къмпинги на открито, коли, затънали в кал, и детски играчки, натъпкани в огради.

Новинарската агенция STA съобщи, че основните пътища в части от Словения също са останали частично затворени в събота поради наводненията, включително главната магистрала през страната. Десетки мостове също са рухнали и властите призоваха хората да не ходят никъде, докато щетите не бъдат напълно оценени.

Няколко силни бури в алпийската нация по-рано през лятото отнесоха покриви, повалиха хиляди дървета и убиха един човек в Словения и четирима други в региона.

Съобщава се за внезапни наводнения и в съседна Австрия, където около 80 души бяха принудени временно да напуснат домовете си в южната провинция Каринтия.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР