Словашкият президент Андрей Киска съобщи, че е одобрил състава на

...
Словашкият президент Андрей Киска съобщи, че е одобрил състава на
Коментари Харесай

Словашкият президент одобри новото правителство на Петер Пелегрини

Словашкият президент Андрей Киска заяви, че е одобрил състава на новото държавно управление на премиера Петер Пелегрини и през днешния ден ще назначи новия кабинет, с цел да постави завършек на политическата рецесия, предадоха информационните организации.

Управляващата партия Смер избра Пелегрини да смени Роберт Фицо, заставен да подаде оставка предходната седмица под натиска на всеобщи митинги, избухнали след убийството на проверяващ публицист, писал за връзки сред политици и предприемачи. Президентът отхвърли първия вид за състав на кабинета, препоръчан от Пелегрини, поради противоречие към претендента за министър на вътрешните работи. Киска изиска това да е човек, който да подсигурява без значение следствие на убийството на журналиста Ян Куциак и приятелката му.

Президентът сподели нощес, че към момента не е изцяло задоволен от новото предложение на Пелегрини, само че през днешния ден ще назначи държавното управление, тъй като към този момент е изчерпал пълномощията си като президент. Новият претендент за вътрешен министър е Томаш Друкер, до момента министър на опазването на здравето. Друкер ще смени на поста Роберт Калиняк, който взе участие в три кабинета на Фицо. За нов министър на опазването на здравето е препоръчана Андреа Калавска, която сега е държавен секретар в това ведомство, съобщи Франс прес.

В кабинета ще има още трима нови министри: Рихард Раши като вицепремиер за вложенията, който поема поста от Пелегрини, Габор Гал за министър на правораздаването и Любица Лашшакова като министърка на културата. "Кабинетът на господин Пелегрини ще би трябвало да изиска да му се гласоподава доверие в Народното събрание, само че по-важното е, че ще би трябвало да се бори за публичното доверие. Имайки поради съществуващото напрежение, това ще е доста сложна задача ", сподели президентът.

Въпреки оставката на Фицо и обещанията за промени в изпълнителната власт за петък в Словакия са планувани нови митинги. Много словаци не имат вяра, че Друкер и Пелегрини, който бе посочен за министър председател персонално от Фицо, ще обезпечат почтено следствие на убийството на журналиста, до момента в който на власт е партията Смер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР