Словашкият газов оператор Eustream е отворен за новото сътрудничество, съобщи

...
Словашкият газов оператор Eustream е отворен за новото сътрудничество, съобщи
Коментари Харесай

Словашкият газов оператор Eustream е готов за сътрудничество по „Турски поток“


Словашкият газов оператор Eustream е отворен за новото съдействие, заяви компанията в четвъртък в отговор на питане от РИА Новости във връзка с концепцията за допустимо строителство на втората тръба от газопровода „ Турски поток “ и прекосяването й през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

По-рано в четвъртък вестник „ Комерсант “ разгласява известие за това, че доставката на газ в границите на плана „ Турски поток “ могат да минат през България, Сърбия, Унгария и Словакия. От оповестени през октомври – ноември материали на газотранспортните оператори на тези страни в границите на процедурата за запазване на капаците (open season) излиза наяве, че „ Газпром “ е избрал маршрут за доставки за Европа по втората тръба на „ Турски поток “ през тях, написа изданието.

В отговор на питане от организацията за отношението към този план Eustream заяви, че са отворени за ново съдействие. „ Можем да потвърдим, че словашко-унгарското обединяване (на газопроводите) действа и е готово за по-нататъшно развиване, като сме в положение да предложим задоволително потенциал за всички вероятни претенции “, е прецизирал за РИА Новости представителят на Eustream Павел Кубик.

По-рано словашкото електронно издание vEnergetike заяви, че годишната пропускателна мощ на издигнатия преди три години словашко-унгарски газопровод е 4,5 милиарда куб м в посока от Словакия за Унгария и 1,8 милиарда куб м в противоположна посока. Но до момента този газопровод се е употребявал минимално и по-скоро се е разглеждал като авариен вид при положение на проблем с доставките на гориво по обичайните направления.

Освен това през актуалната година е почнало строителство на газопроводно отклоняване за сливане на газопроводните мрежи на Словакия и Полша, като краят на тези действия са планувани за 2022 година, след което ще се появи нова опция за транспорт на горива, включително и на полутечен природен газ от северната част на континента за страните от Централна Европа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР