Словашките власти планират да договорят предаването на свръхзвукови изтребители МиГ-29

...
Словашките власти планират да договорят предаването на свръхзвукови изтребители МиГ-29
Коментари Харесай

Словакия е готова да даде МиГ-29 на Украйна

Словашките управляващи възнамеряват да договорят предаването на свръхзвукови изтребители МиГ-29 на Украйна. Ще обсъдим този въпрос с Европейската комисия и Киев, сподели и.д. министър-председателят Едуард Хегер, написа.

Бойните самолети са изведени от употреба и Словакия по този начин или другояче не може да ги употребява, сподели Хегер. Разходите за доставката им до Киев, сподели той, ще бъдат възобновени от Брюксел. „ Всяка помощ, която предоставяме по този метод, се заплаща от Европейския фонд за мир “, изясни той.

Хегер добави, че даже да се наложи смяна на конституцията на Словакия или приемане на подобаващ закон в помощ на Украйна, това няма да е проблем.

Министърът на защитата на Словакия Ярослав Наги предложи да трансферира МиГ-29 в Киев, като означи, че те не се употребяват от страната по никакъв метод. Според него те могат или да бъдат продадени, или предадени на Украйна, където „ в действителност могат да оказват помощ “.

Полският президент Дуда обаче избра да приказва за компликациите с доставките на самолети F-16 за Украйна. В изявление за BBC Дуда съобщи, че изпращането им е доста съществено решение, което не е толкоз елементарно за взимане. Той добави, че за това във всички случаи е належащо решение на съдружниците, т.е. общо решение. „ Освен това, защото F-16 се нуждаят от поддръжка, това не е просто изпращане на няколко самолета “, заключи той. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР