Словашки съд осъди двама бивши министри на съответно 12 и

...
Словашки съд осъди двама бивши министри на съответно 12 и
Коментари Харесай

Двама бивши словашки министри бяха осъдени за корупция

Словашки съд осъди двама някогашни министри на надлежно 12 и 9 години затвор за машинация с социална поръчка, за която са били употребявани и средства на Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки говорителка на съда.

Бившите министри на строителството Мариан Янушек и Игор Стефанов са най-високопоставените словашки политици, получавали затворнически присъди. Освен това те бяха санкционирани по 30 000 евро.

Двамата бяха част от първото държавно управление на настоящия министър председател Роберт Фицо в интервала 2006-2010 година. Според съда през 2007 година те са направили машинация по поръчка на стойност 120 милиона евро, с цел да облагодетелстват компания, близка до Словашката национална партия (СНП).

Присъдата може да бъде оспорвана преди влизането й в действие.

СНП е младши съдружен сътрудник в настоящето държавно управление на Фицо, което се сблъсква с митинги против корупцията, сходни на тези в Полша, Унгария и Румъния. Словашката стопанска система означи напредък и виталният стандарт се усъвършенства след присъединението на страната към Европейски Съюз през 2004 година, само че съгласно доста словаци страната им не съблюдава върховенството на закона, изключително във връзка с битката с корупцията.

Правителството декларира, че е засилило напъните за битка с корупцията, въвеждайки 35-процентен налог върху дивидентите от компании, намиращи се в данъчни убежища. Освен това е неразрешено компании, чийто притежател не е явен, да получават поръчки от страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР