Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника

...
Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника
Коментари Харесай

Бившят премиер Фицо печели изборите в Словакия, нуждае се от съюзници за правителство

Словашката лява партия на някогашния министър председател Роберт Фицо победи противника си на след акция за преустановяване на военната помощ за Украйна, само че ще би трябвало да завоюва съдружници, с цел да образува държавно управление, съобщи Ройтерс.

Това демонстрират резултатите от преброяването на гласовете в  98% от изборните региони. Според тях  партията на Фицо " Смер – Социална демчокрация " води с 23,37% от гласовете. Либералната " Прогресивна Словакия " следва с 16,86%,, а партията " Глас – Социална народна власт ", която може да се трансформира в главен фактор за образуването на идващото държавно управление, е на трето място с 15,03 %.

Бившият сътрудник на Фицо и водач на лявата партия " Глас " Петер Пелегрини остави отворени опциите си за бъдещи обединения.

Предвижда се, че при държавно управление, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД,  Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, с цел да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз във връзка с поддръжката за Украйна, тъкмо когато блокът се стреми да резервира единството си в опълчването на съветската инвазия.

Това би означавало и по-нататъшна смяна в района против политическия демократизъм, което може да се ускори, в случай че консервативната партия " Право и правдивост " (ПиС) завоюва изборите в Полша по-късно този месец.

Партията на Фицо е по-националистическа и обществено консервативна, подлага на критика обществения демократизъм, който съгласно нея е натрапен от Брюксел, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР