Словакия в момента разполага с 30 танка Т-72, които е

...
Словакия в момента разполага с 30 танка Т-72, които е
Коментари Харесай

Словакия е готова да прехвърли танкове Т-72 на Украйна, обсъжда се и въпросът за изтребителите МиГ-29

Словакия сега разполага с 30 танка Т-72, които е подготвена да ги даде на Украйна при изискване, че западните й съдружници ги заменят с по-модерни танкове. Това излиза наяве от думите на представител на държавното управление на страната, представен от локални медии. 

„ През лятото на 2022 година постигнахме съглашение с Германия да дадем на Украйна 30 верижни бойни пехотни машини BVP-1 в подмяна на 15 танка " Leopard “. Получихме един танк през декември 2022 година Очакваме да получаваме по два танка всеки месец, до момента в който ни бъде предоставени всички останали. На този стадий не е обсъждано Словакия да трансферира своите танкове " Leopards " на Украйна ", разяснява военният министър на Словакия Ярослав Над.

По неговите думи следва да бъде взето решение какво да се прави с изтребителите МиГ-29, което е приоритет на Словакия.

„ От 1 октомври 2022 година Словакия към този момент не употребява МиГ-29. Готови сме да обсъдим предаването на тези самолети на Украйна, само че чакаме съответното решение от словашкото държавно управление “, сподели още той.

Над акцентира още, че страната му е подготвена да образова украински водачи за ръководство на самолети F-16, откакто Словакия ги получи от Съединените щати.

Преди това Словакия изиска от Полша и Чехия да оказват помощ за опазването на въздушното й пространство, до момента в който чака да бъдат доставени създадените в Съединени американски щати изтребите F-16.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР