Словакия може да започне преговори за доставка на изтребители МиГ-29

...
Словакия може да започне преговори за доставка на изтребители МиГ-29
Коментари Харесай

Словакия може да започне преговори за изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна

Словакия може да стартира договаряния за доставка на изтребители МиГ-29 на Украйна, откакто Киев към този момент публично изиска самолетите, съобщи през днешния ден министър-председателят Едуард Хегер, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9288
Страните от Запада, които предоставиха оръжия на Украйна, до момента отказваха да изпратят изтребители или оръжия с огромен обхват на деяние, способни да поразяват надълбоко във вътрешността в територията на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че по време на срещата на върха в Брюксел е чул няколко от водачите на страните от Европейския съюз да показват подготвеност да дават на Киев самолети, с което загатна за евентуално една от най-големите промени в поддръжката на Запада за Украйна досега.

" Украинският президент ме помоли да доставя МиГ-овете. Сега, откакто пристигна това публично искане, преговорният развой може да стартира ", съобщи Хегер. Преговорите ще бъдат както вътрешни, по този начин и с Европейската комисия, защото Словакия може да изиска възобновяване на разноските за доставката, добави той.

" Нашите МиГ-ове може да спасят почтени животи в Украйна ", съобщи словашкият министър председател.

Страната към този момент не се нуждае от изтребителите и може да ги продаде на друго място или да ги даде на Украйна, където самолетите биха могли да оказват помощ, съобщи министърът на защитата Ярослав Над. Решение обаче към момента не е взето, добави той.

Дванайсетте създадени в Русия изтребителя са свалени от приложимост и са в друго техническо положение.

През 2018 година държавното управление на Словакия поръча изтребители Ф-16 (F-16) от Съединените щати, които да заменят остарелите МиГ-29. Очакваше се първите самолети да дойдат предходната година, а доставката да завърши през тази. Срокът на доставката обаче бе изменен и в този момент се чака те да дойдат през 2024 година

Словакия граничи с Украйна на изток и е входна точка за бежанците, бягащи от сраженията по време на продължаващата близо година война. Братислава също по този начин поддържа Киев с оръжия и различен тип помощ, а НАТО ускори наличието си в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР