Слоновете са играли множество важни роли в човешката история. В

...
Слоновете са играли множество важни роли в човешката история. В
Коментари Харесай

Екзекуция чрез стъпкване от слон

Слоновете са играли голям брой значими функции в човешката история. В някои култури слонът е почитано създание. В будизма да вземем за пример, в съновидението на майката на Буда, което предсказва нейната бременност, участвал бял слон. Други култури употребявали голямата мощ на животното в борби или за големи строителни планове – като похода на Ханибал през Албпите през 218 г.пр.н.е, при който се употребявали 34 африкански слона, както и потреблението на животните при строителството на Ангкор Ват. Въпреки това, наподобява по-малко се знае за това, че слоновете били употребявани и като екзекутори .

Екзекуцията посредством погазване от слон била форма на смъртно наказване при някои общества в предишното. Този способ от време на време се употребявал и от някои нации от Западния свят като за това свидетелства и римският историк Квинт Курций Руф, само че най-често сходни изтезания се правили в Южна и Югоизточна Азия и по-специално в Индия. Подобно наказване било наричано „ gunga rao ” и почнало да се употребява през Средновековието. Популярността на този тип изтезания траяла до 19 век и единствено с помощта на възходящото наличие на британците в Индия, осъществяването на това брутално наказване намаляло.

Най-често употребяваният метод, по който се правило наказването било като се доведат няколко слона, които да стъпчат жертвата до гибел. Такива изтезания били осъществявани освен върху бойци врагове, само че и върху елементарни цивилни жители, които правили закононарушения като кражба, укриване на налози или протест. Понякога за наказването били употребявани и други животни, в това число тигри, лъвове, крокодили и змии, само че изборът на слон показвал, че животното е почитано и има нещо неповторимо в него.

В съпоставяне с другите животни, слонът е интелигентен и се тренира елементарно. Освен това, те можели да бъдат научени да изтезават нарушителите или да ги убиват постепенно. Например на един слон от време на време му било заповядвано да размаже крайниците на жертвата, преди да приключи страданията му като размаже черепа му.

Френският доктор и странник Франсоа Берние става очевидец на сходна екзекуция, когато е в Делхи по време на ръководството на Моголската империя. По-късно той написа, че слоновете били подготвени да раздират на части жертвата си, благодарение на „ остриета, закрепени за бивните им “ . Но използването на слонове за осъществяване на сходни брутални изтезания имало и друго, алегорично значение – това демонстрирало, че наказващите имали надзор над естествените сили .

Екзекутирането посредством погазване от слон било практикувано и в други азиатски страни. В Шри Ланка да вземем за пример, слонове, употребявани за наказване, също били снабдени с остриета на бивните си, само че вместо да реже жертвите си, слонът наръгвал нарушителя и по-късно „ пренареждал “ органите му.

В бившето кралство Сиам (днешен Тайланд) слоновете били обучавани да хвърлят жертвите си във въздуха, преди да ги смачкат до гибел. В кралство Кочин-Чайна (днес южен Виетнам) нарушителите били връзвани към прът, до момента в който слонът ги смаже го гибел.

Подобна форма на екзекуция била брутална и ужасяваща, само че демонстрирала мощ и мощност, както и значимостта на слоновете в обществото.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР