Сложна органосъхраняваща операция извърши екип от Клиниката по ортопедия и

...
Сложна органосъхраняваща операция извърши екип от Клиниката по ортопедия и
Коментари Харесай

С 3-часова операция в УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха 1,5 кг...

Сложна органосъхраняваща интервенция извърши екип от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Свети Георги “ – Пловдив. Хирурзите отпред с началника на клиниката проф. доктор Владимир Ставрев отстраниха израстък с тегло над 1,5 кг от коляното на 82-годишен пациент. С слагането на самостоятелната туморна мегапротеза е усъвършенствано качеството на живота на оперирания и е реализирано приближаване в оптималната степен до нормалното му всекидневие, обясниха лекарите.

Операцията е осъществена напълно от екип на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Свети Георги “ – Пловдив без използването на външен съветник.

Преди месец пациентът потърсил проф. Ставрев, който е републикански съветник за Южна България по ортопедия и травматология. Възрастният човек обяснил, че преди 10 години е имал израстък в задколянната ямка и лекари от болничното заведение в Кърджали са го премахнали. Впоследствие обаче се появил рецидив.

При прегледа в УМБАЛ „ Свети Георги “ проф. Ставрев открил съществуване на много огромно туморно образувание. След осъществена биопсия то е диагностицирано като липо сарком – недоброкачествен израстък с риск от метастази.

„ Имаше два разновидността – ампутация на крайника или интервенция за премахване на тумора и заменяне на долната част на бедрената кост с самостоятелна мегапротеза. Пациентът избра втория, който е актуалното решение “, изясни проф. Ставрев.

Понеже туморът притискал магистрални кръвоносни съдове и нерви в задколянната ямка, се наложило в траялата повече от 3 часа интервенция да взе участие и съдовият хирург от УМБАЛ „ Свети Георги “ доктор Евгений Иванов.

Успешната интервенция е последвана от рехабилитационни процедури и оживление. Седмица след нея пациентът може да върви независимо, обясниха лекарите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР