Следвайте Гласове в Скандално заседание на парламентарната комисия по културата

...
Следвайте Гласове в Скандално заседание на парламентарната комисия по културата
Коментари Харесай

Нинова към проф. Минеков: Не внесохте предложения в бюджета за култура. Какво да кажем на сектора, който очаква финансиране?

Следвайте " Гласове " в
Скандално съвещание на парламентарната комисия по културата и медиите. Депутатите и министър Минеков си разменяха остри реплики.

Министърът на културата Велислав Минеков участва на съвещание на комисията по просвета и медии, с цел да отговори на въпроси на депутати. И чуването му се трансформира в поредност от бисери.
Любен Дилов-син първи насочи своите запитвания. Те бяха свързани с завършилия конкурс на Национален фонд " Култура ", който съгласно него е с мъгляво дефинирани условия.
" И се получи по този начин, че план с 20 спектакъла в Родопите е отритнат, а Метрополис получава огромно финансиране, а това въпреки всичко е една дискотека. Има и случаи за отменяне поради надвишаване на бюджета единствено с 34 хиляди лева ", сподели депутатът от ГЕРБ.

Минеков сякаш не го разпозна и първо попита по какъв начин се споделя депутатът, който му е задал въпроса и по-късно отговори: " Проблемът е в действителност сериозен. Винаги има недоволни. Законът е сакат и посредствен, за какво вие не го променихте? Ние имаме предложение и ще го внесем. Фонд " Култура " беше спрян тази година. Химик-лаборант, да вземем за пример прави оценка театрални планове, такива хора има в комисиите ". Дилов обаче го репликира, че разпоредбите не се изготвят на зоконово равнище.
Христо Петров от Политическа партия внезапно смени тематиката с въпросите си към Минеков: " Забелязах една значима дарба да отговаряте тъкмо и ясно. Светослав Трайков е въпросът. Нормално ли е човек, който обществено се хвали, че трови кучета с антифриз и застава на страната на денацифициращите Украйна, да оглавява отдел във вашето министерство? "
Минеков отговори, че Трайков бил намразен по време на митингите, в които бил деен участник. Завел е каузи за клюки и е жертван на триумф. Минеков сподели още, че Трайков има качества и ще работи при него, до момента в който той е министър, в случай че не се случи нещо неприятно.
Минеков бе подложен на офанзива и от Движение за права и свободи и поради новия директорски съвет на Дарителски фонд " 1300 години България " с присъединяване на ексдепутатката Татяна Дончева в него.
" Тя е освен с опит на парламентарист и правист. В продължение на 10 години работи като цигулар. Тя е дипломирана в Националната музикална академия. Има отношение към културата. Винаги съм я срещал в зала " България ", уповавам се и вас да срещна там, отвърна остро министърът на депутата от Движение за права и свободи Ерджан Ебатин. 
Той обаче му отвърна, че въпросът не е да се търси опрощение за несъмнено предопределение. И вкара завоалирано тематиката за протичащото се в Народния спектакъл и спора сред основния режисьор на институцията Александър Морфов и шефката на пиар екипа й Велислава Кръстева, някогашен народен представител и шеф на връзките с обществеността на Движение за права и свободи.
" Някои свирят на цигулка, други свирят на виолончело (Кръстева - б.р.) и не ги възприемате. Хубаво е, когато представлявате изпълнителната власт, правилата, които изповядвате, да са основополагащи, а освен да се демонстрират, когато се търси артистична изява ", заяде се националният фаворит от Движението. А Минеков го посъветва да прочете закона и да се запознае с членовете му, касаещи назначението на Управителния съвет на фонда. 
От Възраждане попитаха дали има тактика за изследване на тракийските могили и по какъв начин министерството възнамерява да се справяте с иманярските нападения.
" Миналата година започнахме основаването на профилиран полицейски състав по културно надледство. Иска ми се да си прави работата и да бъде тъкмо толкоз противен и рисков като сходни сформира в другите страни. Говорил съм с посланици за спомагателна техника и образование на открито. Огромно злощастие, че иманярите изровиха цяла България. Работим с археолозите, само че всяка година има непълен бюджет, тази година не е бил нараснал, само че и не е бил употребен. Нямам пояснение за това. Годината завършва несполучливо, за жалост. Голяма част от обектите останаха под небето и не са консервирани. А другояче при нас постъпи скъпа и качествена техника, която беше отнета от иманяри ".
От Българска социалистическа партия сложиха въпроса за Северната постройка на Националната художествена академия, чието положение е пагубно. Освен това се отоплява към момента с нафта и има наставление, че е рискова. На въпроса Минеков отвърна: " Запознат съм с тази постройка от детството ми. Проблемът е на половин век. Но това е в ръцете на Министерството на образованието, лъжат ни, че ще получим пари, само че не се получават. Факт е, че постройката е извънредно рискова, тя се клати. Имаме неизразходвани средства, което в никакъв случай не се е случвало. Над 56 млн. бяха неизразходвани, когато пристигнах в министерството. Нямаше нито един контракт, нито една социална поръчка. Вече 11 млн. и 200 хиляди са изразходвани.
След спор сред Минеков и народен представител от Герб-СДС, се намеси Корнелия Нинова, обръщайки се към министъра с много непоколебим звук: " Това не наподобява на парламентарен надзор, а на групова колекция за рев, нахокахте ни, че нищо не вършим, прехвърлихте отговорностите върху други хора. Пречат ви законите или неналичието на такива и няма пари. Въпросът е кой дава отговор за тези работи. Колко закона внесохте откогато сте министър и внимавайте какво ще отговорите, тъй като аз знам. Кой прави бюджета? Защо не внесохте предложение за бюджет за 2023 година какво да кажем на всички браншове в културата, които в този момент чакат финансиране? ".
" Имаме планове за промени. Изпълняваме бюджета за 2022 година за новия имаме план за 383 млн.,очертава се към този момент да е подобен. Но досегашния не беше употребен, по какъв начин да отида и да желая да бъде повишен? ". Нинова още по-разпалено се включи с думите: " Минеков е внесъл един-единствен закон, а подобен за културното завещание не е стигал до Народното събрание. Като не знаете по какъв начин да поискате нарастване на бюджета, кажете, че инфлацията пораства, цените порастват. Кажете, че храните нарастват и тези хора не могат да си заплащат храната. Нямате опрощение, че не сте ги изхарчили, сигурна съм, че има доста чакащи гилдии. Абсурдна е обстановката. Давайте си законите, с цел да ви се случат нещата, в случай че не можете кажете какво ние да създадем. Оправдавате се, че 7 месеца нищо не е правено, по тази причина и вие в този момент 6 месеца нищо не вършиме ", приключи соцлидерката.
 
Източник: " 24 часа "
07 Дек 2022833505 Дек 2022549005 Дек 2022340504 Дек 2022323902 Дек 2022576930 Ное 20223639КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022137019 Ное 2022127808 Дек 202223724 Sep 20223259
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР