Следвайте Гласове в Пети блок на АЕЦ Козлодуй ще работи

...
Следвайте Гласове в Пети блок на АЕЦ Козлодуй ще работи
Коментари Харесай

Росен Христов: V блок на АЕЦ ще работи изцяло с гориво на Уестингхаус, спираме да внасяме от Русия

Следвайте " Гласове " в
Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " ще работи напълно с гориво на " Уестингхаус ", стопираме да внасяме нуклеарно гориво от Русия.

Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов в ефира на " Лице в лице " по БТВ.
Доставките стартират от средата на 2024 год., когато е ред да има отчасти зареждане. Затова известно време блокът ще работи паралелно и с съветско гориво, и с гориво на " Уестингхаус ".
„ Първите доставки на свежо нуклеарно гориво от компанията „ Уестингхаус “ ще станат през средата на 2024 година. Тогава по проект ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, сподели министър Христов.

„ Първото зареждане е отчасти. Горивото е съобразено с условията за сигурност и е съвместимо с съветското гориво. Това е изцяло безвредно. Проучихме всички варианти. В Чехия към този момент има сполучлив случай, както и в други страни. Сигурни сме, че техническото решение е най-хубавото за пети блок “, добави той. 

Договорената цена е идентична с тази на съветското гориво, посочи Росен Христов. 

„ За първи път „ Уестингхаус “ ще създава касетите и доставката на горивото. Те ще конфигурират тяхната система за вътрешнореакторен надзор. Двете системи ще работят редом в началото. За VI-и блок сме пред сключване на контракт с „ Франатом “. Това ни дава диверсификация – два изцяло разнообразни източници “, безапелационен е министърът на енергетиката. 

„ Спираме да внасяме съветско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво. Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от аргументите. Компанията „ Твел “ разгласи, че имат усложнения и проблеми. 2023 година няма да могат и да желаят да доставят. Изправени сме пред обстоятелството, че съветско гориво не можем да доставяме “, добави Христов.
Росен Христов отговори и на въпроси, свързани с отработеното нуклеарно гориво. 
Имаме потенциал да съхраняваме отработеното нуклеарно гориво 50 - 100 години. Русия не извършва контракта да го извежда от България. Руската администрация е лишила лиценза на компания " Маяк ", с която сме имали контракт. Затова в този момент се води диалог с френска компания, сподели той.
Ако бяхме купили танкерите с газ на Политическа партия, в този момент цената щеше да е 300 лева, съобщи той.

 
22 Дек 202218822 Дек 202217822 Дек 202268122 Дек 2022511022 Дек 2022164422 Дек 2022493КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202276009 Дек 2022109517 Дек 2022101917 Дек 2022297
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР