Следващият здравен министър ще се сблъска с много проблеми, заяви

...
Следващият здравен министър ще се сблъска с много проблеми, заяви
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Следващият здравен министър да внимава със здравната комисия

Следващият здравен министър ще се сблъска с доста проблеми, съобщи пред Българска национална телевизия министърът в оставка проф. Христо Хинков. „ На първо място би трябвало да внимава с бъдещата здравна комисия и би трябвало да е в положителни връзки с нея – това е доста значимо “, безапелационен бе той.

За следващ път проф. Хинков разяснява своите връзки с комисията по опазване на здравето в Народното събрание в подтекста на случая с „ Пирогов “. „ В моя мандат здравната комисия съвсем единомислещо гласоподава аз да си отдръпва заповедта за уволнението на шефа на „ Пирогов “, напомни той и съобщи, че следва прокуратурата да се заеме „ по-сериозно “ с болничното заведение.

„ Има схеми в „ Пирогов “, следва прокуратурата да се заинтересува по-сериозно в посока на това по какъв начин се изписват медикаменти, какво става със скъпоструващите медикаменти, има ли някаква скица за реекспорт – всичките тези неща прокуратурата би трябвало да ги откри и за това има задоволително данни, с цел да се образува досъдебно произвеждане “, сподели министърът в оставка.

Той още веднъж разяснява и спрените състезания за болнични управления, като описа, че с него са се свързали и министър председателят, и вицепремиерът, с цел да му кажат, че не е редно той да ги афишира, откакто не счита да остава на поста си след ротацията.

Министърът описа и за усещанията си от Катя Панева, която бе посочена за негов правоприемник в несъстоялия се кабинет на Мария Габриел. „ Тя направи доста и е подготвена да продължи едно доста огромно дело, обвързвано с трансплантациите и с организацията по трансплантации. Катя Панева е индивидът, който направи в действителност доста за това да се създаде концепцията за организация за трансплантации, аз съм разговарял с нея, тя е извънредно отдадена на тази идея. И в случай че тя беше станала министър, щеше да продължи тази линия “, сподели проф. Хинков.

Запитан решен ли е казусът с дефицита и неналичието на медикаменти, министърът съобщи, че това не се е случило и изясни, че процесът е комплициран. По думите му решаването му е въпрос на организация и на отношение на Здравната каса към казуса. „ Защото Здравната каса няма контракти с търговците на едро и по този метод не може да ги управлява и да ги накара количествата, които са в техните хранилища, да отидат в аптечната мрежа. Касата има контракти с аптеките, само че няма контракти с тези, които действително дават медикаментите – притежателите на разрешението за приложимост. Скъсана е връзката. И това е въпрос на регулация, на нормативна уредба и на воля от страна на самата НЗОК да взема решение тези проблеми, тъй като Касата заплаща всичко това. Тя носи отговорност, в това число за роенето на лечебните заведения “, съобщи министърът в оставка, като изясни, че Касата трябвало да управлява броя им, като каже, че в границите на бюджета си не може да поеме заплащането за нова активност или ново лечебно заведение.

Запитан дали напуща поста си отчаян, министърът отговори: „ Тръгвам си обогатен. Смятам, че това, което научих за тези 9 месеца, ми даде едно успокоение, че сме мислили вярно преди 25 години, когато въведохме с други мои сътрудници тази промяна и тази здравна система. Не сме толкоз зле, колкото се оплакваме “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР