Следващият ход на Федералния резерв за лихвените проценти може да

...
Следващият ход на Федералния резерв за лихвените проценти може да
Коментари Харесай

Fed може да продължи вдигането на лихвите


Следващият ход на Федералния запас за лихвените проценти може да бъде повишение - вместо понижаване - в случай че стопанската система на Съединени американски щати се форсира още веднъж, евентуално стимулирайки $, споделя френската банка Societe Generale.

След най-агресивния си цикъл на стягане от десетилетия, Фед се чака да направи първото си понижение на лихвените проценти до юни, защото инфлацията демонстрира признаци на закъснение. Търговците залагат на почти 100 базисни точки за облекчение тази година.

Но за Кит Джукс, основен валутен пълководец в Societe Generale, Фед „ няма причина да бърза “ да понижава лихвите и може даже да ги увеличи в допълнение, защото 525-те базисни пункта на покачвания на лихвите от 2022 година насам не са създали малко за закъснение на стопанската система на Съединени американски щати и своя пазар на труда.

„ Ако стопанската система на Съединени американски щати се форсира още веднъж, Фед в последна сметка ще би трябвало да затегне още веднъж и доларът ще се увеличи “, написа той в записка до клиентите. Подобен ход от страна на Фед може да тласне $ назад до най-високото си равнище за всички времена по отношение на кошница от други интернационалните валути.

Доларът може да се завърне към върха си от 2022 година в случай че Fed затегне в допълнение. Ето по какъв начин наподобява доларовият показател за 12 години:



Графика: yahoo.finance

Рискът от стягане стартира да прониква измежду вложителите, макар че пазарите правят оценка нулев късмет за покачване сега.

Марк Неш, който ръководи макрофондове в Jupiter Asset Management, вижда 20% късмет Фед да увеличи лихвите, вместо да ги понижи, като твърди, че мощното потребителско търсене и вероятността фирмите да усилят разноските могат да засилят инфлационните опасности един път още веднъж.

„ Ако има огромно търсене на капитал, има доста разноски и инфлацията е над задачата, Фед ще би трябвало да увеличи лихвените проценти “, сподели той. „ Това не е голям риск, само че не е за занемаряване. “

Председателят на Фед Джером Пауъл сподели, че изчаква инфлацията да се забави до 2%, преди да стартира да понижава лихвите. Миналата седмица той сподели, че централната банка на Съединени американски щати може да би трябвало да изчака след март, с цел да се случи това, и от този момент пазарите понижават залозите за понижаване на лихвените проценти тази година.

Докато Фед е фокусиран върху инфлацията, Джукс сподели, че е „ по-притеснен “ от признаците за наново ускорение на американската стопанска система. „ Данните за CPI са от голяма важност, само че главният мотор на непостоянството е по-силен от упования напредък, тъй че това е мястото, където би трябвало да се фокусираме “.

Силният пазар на труда, продажбите на дребно и индустриалната интензивност покачиха растежа в Съединени американски щати до 3,3% на годишна база. Това слага Съединени американски щати надалеч пред други огромни райони, в това число еврозоната, където растежът е в застой, и Обединеното кралство и Япония, които изпаднаха в техническа криза през втората половина на 2023 г.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР