Следващите пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) зависят

...
Следващите пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) зависят
Коментари Харесай

Пеканов: Парите от плана за възстановяване няма да дойдат без закони

Следващите пари от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) зависят от 12-те закона, които стоят и чакат да бъдат признати от новия парламент. Докато той не ги одобри, няма да подадем идващото искане за заплащане. Това сподели пред публицисти служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Следващото заплащане е за 724 млн. евро и по тази причина ще прикани депутатите не да ги оставят за някакъв предстоящ миг, а още от първия ден да гледат тези 12 закона, уточни Пеканов. Той разяснява, че за момента няма пряк риск за загуба на средства по ПВУ, само че се събират забавяния, а времето е доста малко - до 2026 година По думите му, в случай че се бавим със сегашните цели, по-нататъшните може да не можем да ги осъществим, тъй че опасности има.

Вицепремиерът изясни, че Европейската комисия не постанова наказания при закъснение, само че датата за подаване на настояването за втория транш е била за първото тримесечие, а към този момент сме във второто. Надяваме се да можем да подадем във второто или третото тримесечие, с цел да не се събират прекомерно доста забавяния, добави той.

Относно предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност, Атанас Пеканов сподели, че министърът на енергетиката Росен Христов предходната седмица е бил в Брюксел и там е посочил за какво през предходната година в общи линии е било невероятно да се изпълнят някои от задачите за ограничение на работата на въглищните централи. Сега процесът продължава по линия на REPowerEU – новият инструмент, какви вложения и какви други различни задължения могат да се предложат, в случай че не се изпълнят уговорките за въглищните централи, добави той. Пеканов уточни, че идната среща на министър Христов ще бъде на 20 април.

На въпрос дали има риск да ни разделят от Румъния за Шенген, Атанас Пеканов отговори, че се борим да продължим процеса дружно. Според него няма подобен риск и би трябвало да продължим дружно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР