Следващите избори за Европейския парламент, ще се проведат между 6

...
Следващите избори за Европейския парламент, ще се проведат между 6
Коментари Харесай

Изборите за ЕП ще се състоят между 6 и 9 юни 2024 г.

Следващите избори за Европейския парламент, ще се проведат сред 6 и 9 юни 2024 година, заяви БГНЕС.
Датите бяха определени условно от посланиците на 27-те страни членки и ще бъдат оповестени публично идната седмица, когато министрите подпечатат решението, съобщи Евронюз.
Изборите се организират на всеки пет години в границите на четири дни и се смятат за най-големия транснационален избор в света: над 400 милиона имащи право на глас от разнообразни националности са призовани да гласоподават за своите политически представители в Европейския парламент едновременно.

Обновяването на депутатите води до промени и на най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет, което значи, че местата, които понастоящем заемат Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще бъдат отворени.

Фон дер Лайен към момента не е удостоверила дали има намерение да се кандидатира за втори петгодишен мандат като ръководител на Европейската комисия, до момента в който законът не разрешава на Мишел да продължи да управлява Европейския съвет. Този пост е стеснен до два поредни мандата от по 2,5 години.

Датите 6-9 юни бяха определени по дифолт, тъй като никой различен вид не събра нужното единогласие, съобщи пред Евронюз дипломатически източник, осведомен с полемиките.

Преди това Португалия изрази угриженост по отношение на датата, защото нейният народен празник се празнува на 10 юни и може да понижи изборната интензивност.

На предходните избори, извършени през май 2019 година, общата изборна интензивност беше 50,66 %, което е с осем пункта повече спрямо вота през 2014 година

Ранната прогноза на Europe Elects сочи, че дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) ще загуби съвсем 20 места, само че ще остане най-голямата групировка в полукръга със 163 евродепутати, следвана от групата на социалистите и демократите (С&Д) със 141 депутати.

Нахлуването на Русия в Украйна, рецесията с разноските за живот, енергийните доставки, изменението на климата и миграцията ще заемат значимо място в идната акция.

Очаква се корупционният скандал, който раздруса Европейския парламент, наименуван " Катаргейт ", също да участва в дебата, макар че въздействието му върху гласоподавателите ще бъде мъчно да се дефинира. Медийното внимание към правосъдния проблем доста понижа през последните месеци.

Изборите за Екологичен потенциал се организират на всеки пет години и са най-големите транснационални избори в света.След изборитеЕвропарламентът гласоподава, с цел да избере новия ръководител на Европейската комисия, която е изпълнителният орган на Европейски Съюз, както и с цел да утвърди колегиума на членовете на Комисията в неговата целокупност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР