Следващите избори за Европейски парламент, ще се проведат между 6

...
Следващите избори за Европейски парламент, ще се проведат между 6
Коментари Харесай

Изборите за Европейски парламент ще са между 6 и 9 юни 2024 г.

Следващите избори за Европейски парламент, ще се проведат сред 6 и 9 юни 2024 година

Датите бяха определени условно от посланиците на 27-те страни членки по време на среща през днешния ден (17 май) и ще бъдат оповестени публично идната седмица, когато министрите подпишат решението, оповестява Euronews.

Изборите се организират на всеки пет години в границите на четири дни и се смятат за най-големия транснационален избор в света.

Над 400 милиона имащи право на глас от разнообразни националности са призовани да гласоподават за своите политически представители в Европейския парламент едновременно.

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен към момента не е удостоверила дали има намерение да се кандидатира за втори петгодишен мандат, а законът не разрешава на Шарл Мишел да продължи да управлява Европейския съвет, защото постът е стеснен до два поредни мандата от по 2,5 години, акцентира Euronews.

Датите от 6 до 9 юни бяха определени, защото никой различен вид не събра нужното единогласие, съобщи пред Euronews дипломатически източник, осведомен с разискванията. Преди това Португалия изрази угриженост по отношение на датата, защото нейният народен празник се празнува на 10 юни и може да понижи изборната интензивност.

#COREPERII | The EU Ambassadors just approved setting 6 to 9 June 2024 as the dates for the next European Parliament elections.
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) May 17, 2023
В коментар на новината, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола разгласява видео в Twitter, в което предизвиква гласоподавателите да се записват.

" Европейският съюз не е идеален. Той се развива непрестанно. Светът се трансформира и ние би трябвало да се променяме дружно с него ", споделя Мецола в едноминутното видео. " Нуждаем се от промяна. Не можем да се опасяваме от смяната. Трябва да я приемем. "

It's time.

To reform. To change.

To keep listening, keep explaining and keep delivering.

To recapture the sense of hope and possibility that the EU offers.

You have the chance to choose.

6th - 9th June 2024.

Vote. pic.twitter.com/R6WWjI7IP3
— Roberta Metsola (@EP_President) May 17, 2023
Според предварителните прогнози на Europe Elects дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) ще загуби съвсем 20 места, само че ще остане най-голямата групировка в полукръга със 163 евродепутати, следвана от групата на Социалистите и демократите (С&Д) със 141 депутати.

Войната в Украйна, рецесията с разноските за живот, енергийните доставки, изменението на климата и миграцията ще заемат значимо място в идната акция.

Очаква се корупционният скандал " Катаргейт ", който раздруса Европейския парламент също да участва в дебата, макар че въздействието му върху гласоподавателите ще бъде мъчно да се дефинира, защото медийното внимание към правосъдния проблем доста понижа през последните месеци.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР