Следващите гости са от младото поколение в българския театър. Те

...
Следващите гости са от младото поколение в българския театър. Те
Коментари Харесай

„Астория“ – млади театрали представят пиеса на Юра Зойфер

Следващите посетители са от младото потомство в българския спектакъл. Те са надарени, красиви и амбициозни. И двамата приключват НАТФИЗ, а уменията им не остават незабелязани. Валерия Минева и Илияз Иляз гостуват в студиото на Euronews Bulgaria.

 

„ Аз бях много свито дете и моята майка търсеше метод да ме разчупи. И тъй като от дребна споделям, че желая да бъда актриса, тя насърчи това мое предпочитание. На мен доста ми хареса, тъй като в началото съм приключила актьорско майсторство и това доста ме възпламени, че можех в действителност да бъда различен човек и да покажа това самочувствие, което в живота не успявах да изкарам на напред във времето “, показа Валерия Минева.

 
Сега следва да се дипломирам като режисьор, което е радикално друго, тъй като отговорността е доста по-голяма. И е доста забавно да виждаш резултатите, които посредством актьорите реализираме дружно.
Валерия Минева, режисьор

„ Аз първо бях в школата в Шумен, по-късно взех решение да аплайвам в НАТФИЗ и в последния миг взех решение да напиша първо предпочитание „ Куклен спектакъл “. Изобщо не скърбя, тъй като имам доста повече средства и способи да показвам себе си посредством кукления спектакъл. Но не отхвърлям и трагичния “, описа за себе си Илияз Иляз.

 
По-често ми се постанова да играя двойни функции. Даже това, за което бях номиниран за „ Сивина “, беше: начело маската ми е на лисица, откъм гърба на котка – обръщам се и приказвам самичък със себе си. В един миг забравяш, че би трябвало да координираш неща, а просто го правиш. От единствено себе си става.
Илияз Иляз, артист

„ Глупаци “ е моят дипломен театър, моето отроче. И сигурно има своите недостатъци, само че се веселя, че журито видя капацитета в него и цялата отдаденост, която екипът е вложил. Постановката ще гостува на 23-и април на сцената на НАТФИЗ, тъй че феновете могат да я гледат “, сподели Минева.

„ Последните дни на април ще бъдат доста вълнуващи, тъй като „ Астория “ стартира като моя образователна работа в НАТФИЗ, с екипа, който се резервира до момента. И по-късно написахме план към Национален фонд „ Култура “, които поддържаха нашата концепция. И в този момент ще сложим цялата пиеса, която не е поставяна в България досега “, описа тя за премиерата на „ Астория “, която ще се състои на 26-и април, в залата на Студентския дом в София.

 
Юра Зойфер е много чужд за българската аудитория създател, само че пиесите, които написа, са доста провокативни и доста настоящи. Той има доста изострен комизъм – съумява хем да те разсмее, хем да те замисли.
Валерия Минева, режисьор

„ Аз доста се веселя, че имам опцията да играя отвън театъра – да вземам участие и в частни представления като „ Астория “. Когато не стопираме да играем, имаме повече време да бъркаме, да бъркаме и да осъзнаваме какво се случва “, счита Иляз.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР