Следващите четири години са изключително важни за България и се

...
Следващите четири години са изключително важни за България и се
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Победа на ГЕРБ ще ускори важните проекти в...

Следващите четири години са извънредно значими за България и се нуждаем от политическа непоклатимост

Пловдив се разраства, тъй като качеството на живот тук е над средноевропейското

- Какъв знак за ГЕРБ-Пловдив е неизменимото наличие на Бойко Борисов като лидер на предизборната листа на партията?

- Преди всичко това е знак за отговорност. Г-н Борисов всякога поема задължения към нашия изборен регион и ги извършва. Работа, работа и отново работа - това изисква и от всички нас. Затова през днешния ден в Пловдив се извършват инфраструктурни обекти на стойност над 200 млн. лева Г-н Борисов е в непрекъснат разговор с кметове на общини и поддържа всеки един план, който ще донесе позитивна смяна. Тези планове в Пловдив не биха се случили без поддръжката на държавното управление.

- Казват, че по време на рецесия с размаха на коронавирус пандемията най-важно е да има непоклатимост. Това ли е най-големият коз на ГЕРБ в идните избори?

- Смятам, че в тази комплицирана обстановка е значимо България да има мощно държавно управление със сериозна парламентарна поддръжка. Отговорността на локалната власт е доста огромна и ние го усещаме на гърба си. Но ще ни бъде по-леко, в случай че има устойчиво и предвидимо ръководство.

През последните 12 години ГЕРБ потвърди, че може да води страната сполучливо. Нека да напомня по какъв начин заварихме страната след ръководството на Тройната коалиция отпред с Българска социалистическа партия. Резерв на нула, неизплатени планове, ниски пенсии и заплати. Трябваше да бъдат преодолени следствията от икономическата рецесия, почнала през 2008 година, да се приготвят и осъществят два програмни интервала на европейските стратегии. Нека всеки един бъде почтен със себе си и да види какво е в този момент - минималната работна заплата към този момент е 650 лв., междинният застрахователен приход доближи 1150-1200 лв.. Минималната пенсия е 300 лв. и всяка година продължаваме индексацията по така нареченото „ златно “ предписание. Тази наклонност на увеличение на приходите ще продължи и през идващият мандат.

- От зората на демокрацията Пловдив постоянно гласоподава дясно. Защо обаче ГЕРБ безапелационно печели вота под тепетата от 10 години, до момента в който другите десни обединения събират незначителна поддръжка?

- Бих определил ГЕРБ като дясноцентристка партия, която има мощна обществена сензитивност. Нагледен образец за това е нашата работа за увеличение на приходите на хората и грижата за най-уязвимите групи. Доходите не биха се повишили по този начин осезаемо, в случай че не създавахме положителни условия за развиване на стопанската система и привличането на вложения в браншове, които основават резистентен бизнес с добре платени работни места. Пловдив е сладкодумен образец за това. За 10 години той се трансформира в промишлен център с най-бързоразвиващата се индустриална зона в България. Градът е натурален център на ареал, в който непрекъснато живеят над 535 000 души и още 100 000 нерегистрирани, само че живеещи и работещи в Пловдив.

Тенденцията на разгръщане ще продължи, тъй като качеството на живот тук е над средноевропейското. За това приказват и цифрите на Националния статистически институт - Пловдив регистрира позитивен машинален приръст за 2019 година от 3,1%, следван от София с 2,4% и останалите огромни градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам.

Брутният вътрешен продукт на Пловдив и района е 4,5 милиарда евро, и нараства с към 6,6% всяка година. 45 на 100 от него се образува от промишлеността.

Гордеем се със стотици интернационалните компании и с новата българска промишленост, които създават тук и радикално трансформираха образа на района и страната. Само преди ден направихме с министъра на стопанската система Лъчезар Борисов първа копка на нов цех, в който ще бъдат вложени над 40 милиона лв.. Предстои да бъдат построени още 5 нови завода с десетки нови работни места. Дори и по време на епидемията безработицата е на равнища отпреди 2019 година Средната работна заплата е над 1000 лева, а в някои браншове - до 2000 лева

Ето това са резултатите от нашата дясна политика и по тази причина в Пловдив избират ГЕРБ, а в този момент и достоверната десница в лицето на Съюз на демократичните сили.

- А каква е поддръжката, която оказва Община Пловдив на бизнеса по време на коронавирус рецесията?

- Община Пловдив бе една от първите в страната, която още предходната година поради пандемията предприе стъпки за облекчение на дребния и междинния бизнес ​- анулирана бе такса тротоарно право, понижени са наемите, а на заведенията, които са затворени - изцяло опростени. Не сме спирали да поддържаме бизнеса през този интервал, облекчителните ограничения бяха до края на август 2020 година, като това стана с решение на Общинския съвет. За миналата година притежателите на заведения са плащали такса тротоарно право единствено четири месеца и половина, което коства на Общината 800 000 лева

В този интервал - от април до август, са опростени общински наеми за общо 180 000 лв., като в тази сума не влизат наеми на заведенията от шестте региона на Пловдив.

По предложение на Общината от 1 януари до 31 май тази година обектите още веднъж са освободени от такса тротоарно право. Това ще коства на Общината близо половин милион лв., само че ние сме наясно, че това е поддръжка за дребния и междинния бизнес.

Предвид усложняващата се епидемиологична конюнктура, вършим разбор на приходите в бюджета и обмисляме какви спомагателни ограничения за облекчаването на ползвателите на общински здания да предложим. Очакваме, че до 15 април ще имаме изясненост и ще внесем оферти в Общинския съвет.

- Какво може да завоюва и загуби Пловдив съгласно резултата от парламентарния избор?

- Бурното развиване на града пре​з последните години сложи напълно разнообразни провокации пред неговото ръководство. Необходимо е разширение на пътната транспортна инфраструктура, създаване на нова обществената инфраструктура ​- учебни заведения, детски градини, ясли, лечебни заведения, което значи съществени вложения. В момента работим по няколко огромни плана ​-довършването и разширението на околовръстното шосе, водоснабдяване от язовир „ Въча “, завършването на вътрешния кръг на града, което допуска разширение и строителство на нови булеварди и уреди за възстановяване на свързаността сред регионите, в това число и на нов мост, извеждане на трафика отвън центъра, каквато е европейската процедура.

Работим по Водния план, който обнови ВиК мрежата на един от градските региони и ще се построи нова Пречиствателна станция на стойност 70 млн. лева Първата копка ще бъде след Великден. Вече започва и интензивно се работи по построяването на подлеза „ Модър-Царевец “, който ще свърже регионите „ Западен “ и „ Южен “. Предстои през лятото да започва и още един мегапроект -пробивът под Централна жп гара.

С екипа обсъждаме благоприятни условия за различен екологичен превоз, за разширение на велоалеите и разширение на пешеходните зони. Това са все планове, които сме почнали с държавното управление и би трябвало да довършим. Не считам, че при едно ново настройване на властта градът ни ще бъде толкоз мощно във фокуса на страната.

- Има ли потребност ГЕРБ от патерици в новия парламент и с каква формула за коалиция партията може да продължи да ръководи?

- Патерицата е помощно средство. Не са ни нужни патерици, а сътрудници, които да споделят отговорността в ръководството, да дават своя принос и да работят за положителното на България. Предстои ни нов програмен интервал, който би трябвало да бъде контрактуван и от който зависят извънредно значими планове за България, както реализацията на Зелената договорка за обективен преход към екологосъобразна стопанска система.

Следващите четири години са извънредно значими за България и се нуждаем от политическа непоклатимост.

- Кой е най-хубавият и най-лошият сюжет за страната след идните парламентарни избори?

- Ние от ГЕРБ не сме фаталисти. Няма да има неприятен сюжет, тъй като българите ясно виждат смяната. Говоря си с хората всеки ден и те си дават сметка, че най-опасно за страната е да влезем в политическа рецесия в обстановка на пандемия и очертаваща се икономическа рецесия. Убеден съм в здравия разсъдък на българите, само че не и в здравия разсъдък на някои политици и политически сили. Затова дано да мислим, като гласуваме. Важно е, тъй като България се нуждае от ясна вероятност за развиване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР