Следващата власт ще разпределя рекордно количество пари - управляващите ще

...
Коментари Харесай

Ще извадят ли хората ГЕРБ от властта

Следващата власт ще разпределя рекордно количество пари - ръководещите ще се борят за нея непременно, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да имат болшинство. Опозицията мъчно ще излъчи държавно управление, само че съществуването на съпротива сменя разпоредбите на играта. Колкото повече хора гласоподават в неделя, толкоз по-малка ще е тежестта на купения и следения избор.
Какъвто и да е тъкмо резултатът от изборите в неделя, България е изправена пред политическа смяна и това е доста добра вест. В идващия парламент ще влязат партии, които най-малко към този момент наподобяват отвън директното въздействие на конгломерата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тази проведена политическа група ръководи (в разнообразни модификации) от 2009 година насам, а в случай че броим и държавните управления, в които партията на Ахмед Доган е имала решаваща роля - от 2001 година

През тези 20 години в България се наложи модел на ръководство, фокусиран напълно върху контрола на обществените активи - бюджетни средства и еврофондове. Всички институции, които ръководят пари - министерства и организации, както и тези, които ги управляват - Комисия за защита на конкуренцията, съд, прокуратура и сериозна част от медиите, са под директния надзор на ползите към властта.

Един от резултатите от всичко това е, че 14 години след влизането на България в Европейския съюз тя не просто е най-бедната страна в него, а продължава да бъде толкоз изостанала, колкото беше и преди десетилетие и половина. През 2009 година приходите на глава от популацията в България са на 44% от междинното в Европейски Съюз, като за това време сме се придвижили единствено до 53% от междинното. В същия интервал приходите на глава от популацията в Румъния (с която тръгваме от почти идентични позиции) към този момент са на 70% от междинното в Европейски Съюз. България през тези години усвои големи суми от еврофондовете с главната задача да навакса изоставането си. Нищо сходно не се случи.

За сметка на това съсредоточаването на сериозна част от обществените средства в доста дребна група хора докара до последователното завладяване на всички институции по пътя им. Това промени радикално обстановката в страната в две направления:

Създаде се практическа безотговорност на кражбите. Единственото по-мащабно дело за корупция през последните години е против кметa на един столичен регион, най-много поради обстоятелството, че не е от ГЕРБ/ДПС. Част от милиардите, минали през пръстите на ръководещите през последните години, бяха вложени в налагането на цялостен политически надзор. Политическите съперници биват купувани, а в случай че не се продават - смачквани от следените медии и прокуратура или пък блокирани с вътрешнопартийни битки от сътрудници на властта.
Капитал - брой 13
В последното Народно заседание се виждаше доста ясно по какъв начин наподобява политическият монопол. ГЕРБ беше в публична коалиция с така наречен патриоти - трите партии от националистическия сегмент. В основни моменти обаче те разчитаха на гласовете от Движение за права и свободи. Подкрепа за властта заявяваше без никакви угризения и Веселин Марешки, който е с лишен по искане на прокуратурата имунитет поради досъдебни производства и каузи, които текат против него. Отделно политикът и предприемач получи тласъци и награди за съдействието си с властта, свързани с компаниите му.

Българска социалистическа партия беше единствената партия, която можеше да бъде същински опозиционна в последния парламент. Нейните зъби обаче бяха извадени от вътрешнопартийни кавги. Основна роля в тях имаше второто равнище - полковниците в партията, които участваха интензивно в ръководството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи зад кабинета " Орешарски " и към този момент бяха пробити от същите ползи. Мотивацията на политици като Георги Гергов и Кирил Добрев могат да бъдат непосредствено проследени до пари, които получават през страната от ГЕРБ. Вътрешнопартийните разногласия, които те проведоха, на процедура доведоха до разцеплението на парламентарната група на Българска социалистическа партия и затвърждаването на политическия монопол към ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Автор: Капитал
Резултатът от всичко това беше, че без политическа конкуренция в институциите, без надзор от правосъдната власт и с подчинени в по-голямата си част медии властта се оказа оставена напълно на себе си. През последните четири години завладяването и използването на разнообразни институции мина всевъзможни предходни граници. Прокуратурата беше употребена за директна политическа офанзива против единствената институция, останала отвън монопола - президентството. Комисия за защита на конкуренцията беше употребена, с цел да се превземе най-голямата българска медийна група към " Нова телевизия ". И това надалеч не беше всичко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР