Следващата среща на министрите на отбраната на НАТО в германската

...
Следващата среща на министрите на отбраната на НАТО в германската
Коментари Харесай

„Маховикът се завъртя“. Какво реши НАТО?

Следващата среща на министрите на защитата на НАТО в немската военновъздушна база Рамщайн обещаваше да бъде крайъгълен камък. Съюзниците разискаха увеличение на военната поддръжка за Киев. Въпреки това не беше допустимо да се спогодят за всичко. За това какво ще получи Украйна?

Берлин се съмнява

Основната конспирация на срещата беше въпросът дали американците и техните най-близки съдружници ще убедят Германия да даде на Киев танкове “Леопард-2 ” и да разреши на други страни да правят реекспорт.

Явно не са били уверени. Министърът на защитата Борис Писториус съобщи, че нищо не е решено по този въпрос. И акцентира, че всички плюсове и минуси би трябвало да бъдат деликатно претеглени.

В Полша, Финландия, Дания, Чехия и Словакия чакат зелена светлина от Германия за доставка на тежка бронирана техника. По-рано германците обявиха, че няма да одобрят това, до момента в който Съединени американски щати не решат да подхващат сходна стъпка. Американците още веднъж обясниха отхвърли да доставят “Ейбрамс ” със сложността на употребата.

" Това, което притегля вниманието, е, че те желаят да въвлекат Германия в спор с Русия с всички сили. Вероятно немският канцлер се усеща най-зле от всички през днешния ден. Той обичайно се пробва да мине сред капките. Доставката на немски танкове значи дефинитивно утежняване на връзките с Кремъл ”, споделя политологът Николай Стариков

Но съдружниците не стопират. Холандският министър на защитата Кайса Олонгрен даже даде обещание да заплати доставката, в случай че Берлин промени позицията си. Между другото, той сподели специфична благотворителност на срещата на върха. Освен всичко друго, той даде обещание да намерения и за изтребителите Ф-16. Ако Киев изиска.

За нови корпуси

Засега украинците ще получат като тежка бронирана техника 12 английски “Чаланджър-2 ”. Въпреки това, даже и без танкове, обещаното е доста.

Никога не е имало такава огромна помощ. Говорейки при откриването на срещата, ръководителят на Пентагона Лойд Остин непосредствено съобщи, че поддръжката за НАТО ще продължи толкоз дълго, колкото е належащо. Конфликтът съгласно него е в повратна точка.

Западът прави всичко допустимо, с цел да обезпечи преимущество на ВСУ. Съединени американски щати ще трансферират 60 бойни машини на пехотата M2 “Брадли ”, 90 бронетранспортьора “Страйкър ”, осем системи за Противовъздушна отбрана “Авенджър ”, към 400 бронирани джипа, стотици хиляди снаряди от друг диаметър и муниции за стрелково оръжие. Англия, в допълнение към танковете - 600 ракети “Бримстоун ”, 30 155-mm самоходни оръдия АС-90, както и 200 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори.

Франция - 40 колесни танка AMX-10RC, бронирани машини “Бастион ” и самоходни оръдия “Цезар ”. Освен това в Париж обмислят дали да не изпратят танкове “Льоклерк ” на Киев.

Швеция, която към момента не се е включила към Алианса, даде обещание 50 бойни машини на пехотата ЦВ-90 и 12 155 мм колесни самоходни оръдия “Арчър ”. Чехия ще помогне и с артилерия - 30 самоходни оръдия “Дана-M2 ”.

Това е задоволително за три мотопехотни бригади съгласно класификацията на НАТО. Най-вероятно те ще станат част от новия армейски корпус, който в този момент се образува в Западна Украйна. Лъвският къс от персоналния състав беше подготвен на Запад. С поддръжката на разузнаването на НАТО този корпус са страхотна мощ.

Какво не е докладвано до момента

Засега обаче не е ясно по какъв начин тиловите служби на ВСУ считат да обслужват целия този цветен „ зоопарк “ от техника от разнообразни страни. Освен това гамата от оръжия се уголемява всеки месец.

Например, следващият пакет от американска помощ включва машини “Страйкър ”, които според от модификацията извършват функционалностите на бойна машина на пехотата, бронетранспортьор, самоходна минохвъргачка, лек танк или комплекс за противотанкова битка. Те са част механизираните бригади на американската войска, които заемат междинно състояние сред тежките бронирани формирования с танкове “Ейбрамс ” с бойните машини на пехотата M2 и леките бронирани машини “Хъмви ” с транспортните средства от клас МРАП.

За първи път се загатват системите за противовъздушна защита “Авенджър ”. Това са елементарни системи за противовъздушна защита с дребен обхват - осем ръчни пускови установки “Стингър ”, сложени на джип. В Съединени американски щати те бяха отстранени от употреба преди към 10 години. Въпреки това, след изследване на военните дейности в Украйна, изведеното от употреба съоръжение беше върнато от базите за дълготрайно предпазване и осъвременено.

Сега в зоната на военните дейности ще се появят шведските бойни машини на пехотата ЦВ-90. Това са много съществени машини със здрава ризница, положителни ходови качества, десантно поделение за осем боеца и 40-мм скорострелно автоматизирано оръдие “Бофорс Л/70 ”. Оръдието - в действителност усъвършенствано противовъздушно оръдие от Втората международна война - се оказа извънредно сполучливо и се употребява в разнообразни модификации в доста армии. Калибърът на оръдието, както и мощността на неговите бронебойни и подкалибрени снаряди са изцяло задоволителни, с цел да се оправят дейно с съветската бронирана техника до танкове.

Шведите ще изпратят артилерия на киевския режим - 30 самоходни оръдия “Арчър ”. Това са изцяло автоматизирани оръдия с диаметър 155 мм, способни да откриват огън в придвижване 30 секунди след приемане на координатите на задачата. Позицията се трансформира също толкоз бързо. Машината е проектирана да се движи през сложен терен и развива скорост до 70 километра в час.

Също по този начин въоръжените сили на Украйна ще получат английските верижни самоходни оръдия АС-90, които до момента са се употребявали само в Ирак. По тактическо-техническите характерности те се приближават до американския М109. За тях са подобаващи всички общоприети 155-мм муниции на НАТО, в това число и тези с поправена траектория.

Нататък повече

Западните танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и артилерия са предопределени да запълнят сериозния дефицит на „ желязо “ във съединенията и частите на ВСУ, счита политологът Андрей Суздалцев.

„ От края на февруари до юни предходната година ние изцяло победихме остарялата украинска войска със руската ѝ техника. След това въоръжените сили бяха „ скрепени “ – с тази версия се сблъскахме през август, септември, октомври. Успяхме и нея да разбием. Техниката е разрушена, желае ремонт или е изцяло унищожена с изчерпани ресурси снаряди ”, добавя той.

Техниката на НАТО ще продължи устойчиво да се " дъвче " на фронта. Съвкупната помощ на страните от НАТО към момента не е в положение да блокира преимуществото на Русия в тежката " ризница " и опциите на военно-промишления комплекс.

Този маховик обаче ще се завърта от ден на ден и повече. Почти 35000 танка Ейбрамс стоят бездействащи в американските хранилища. Може би табуто върху тяхното предложение скоро ще бъде отстранено.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР