Следващата седмица започва пилотното тестване на новата Електронна система за

...
Следващата седмица започва пилотното тестване на новата Електронна система за
Коментари Харесай

Тестват електронната система за проследяване на липсващи лекарства на пазара

Следващата седмица стартира пилотното тестване на новата Електронна система за следене на изчезнали медикаменти на пазара, заяви шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов, представен от БНР.

В онлайн платформата търговци, производители, аптеки, здравно министерство и Агенцията по медикаментите ще подават информация за наличните количества медикаменти и последователно ще се изготви забранителен лист за експорт на тези, които не доближават за нашия пазар.

Заместник-министър Жени Начева разяснява: "Ще се вкара нужният период от време. Всички участници в този развой оптимално и гладко да могат да вкарат първичната информация в системата по този начин, както се изисква в закона, още веднъж наблягам, без да се основава каквото и да е напрежение ".

От асоциацията на аптеките са уверени, че това ще утежни работата им. Николай Костов, притежател на верига аптеки разяснява: "За нас най-големият проблем е, че тя надвишава в някаква степен задачите на закона, в действителност реекспортни са към 50-60 медикаменти. Ние отчитаме над две хиляди. Ние от дълго време го предложихме това нещо, че в действителност би трябвало да се управляват медикаменти, за които има подадени заявки за експорт ".

Според Изпълнителната организация по медикаментите няма да се постанова спомагателни старания от страна на участниците.

Председателят Богдан Кирилов съобщи: "Идеята е да бъде оптимално приспособена към наличните софтуерни системи, тъй че да не се изискват спомагателни старания от страна на участниците в системата, тъй че се надявам, че няма да бъде съществено усложнение за тях ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР