Следващата седмица се очаква министерството на здравеопазването да излезе с

...
Следващата седмица се очаква министерството на здравеопазването да излезе с
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Следващата седмица се очаква решение дали антителата ще са основание за зелен сертификат

Следващата седмица се чака министерството на опазването на здравето да излезе с решение дали съществуването на антитела може да е съображение за издаването на зелен документ.

Това стана ясно на брифинг на заместник-министрите на опазването на здравето доктор Александър Златанов и доктор Тома Томов.

Те допълниха, че управляващите търсят интензивно решение на този въпрос и то ще бъде взето на база експертни мнения, а не по политически претекстове.

Изискани са мненията на всички експертни препоръки. Проучва се и опита по света. Целта е да сме уверени, че взимайки това решение, то ще бъде безвредно, посочи Александър Златанов.

По негови думи зеленият документ работи добре и дава резултати. Много действия, които при един локдаун биха спрели изцяло, в този момент работят, посочи Александър Златанов.

Налице са напълно дискретни данни за превръщане на тренда на пандемията. Забелязва се и друга наклонност - при доста болни, има по-малко хора в лечебни заведения.

Всички РЗИ-та регистрират, че ограниченията се съблюдават, възприема се документа и той стопира веригата на разпространяване на вируса. Много хора, които преди били в скрита заболеваемост, в този момент се разпознават.

В пълномощията на министъра на образованието е да преподреди логистиката тъй че преподавателите, които отхвърлят да се тестват, да се заместват с други, разяснява Златанов.

Той съобщи, че за момента няма данни за медици, които да са поискали да се командироват в София, с цел да оказват помощ с битката против COVID-19. Това е опит да се пренасочи запас от места, където има остатък - а те са доста малко, към места, където има нужда от спомагателни медицински фрагменти. Командироването обаче не може да става на мощ, добави Златанов.

Здравните управляващи наблюдават комплекс от критерии, поради които би могло да наложи въвеждането на локдаун. Засега такава нужда няма.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР