Следващата година Министерството на здравеопазването ще настоява Здравната каса да

...
Следващата година Министерството на здравеопазването ще настоява Здравната каса да
Коментари Харесай

МЗ вече е радетел за финансиране на сестринските практики от НЗОК

Следващата година Министерството на здравеопазването ще упорства Здравната каса да подписва контракти и с практиките на медицинските сестри и акушерките, с цел да могат да получават спомагателен финансов запас. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов в петък при посещаване в Бургас. За да се случи това, е належащо да бъде планувано финансиране в бюджета на НЗОК за идната година.

Предложението съставлява поврат в желанията на Министерство на здравеопазването и ръководещото болшинство, което единствено преди 2 месеца независимите практики на сестрите и акушерките, само че изрично отхвърли да ги финансира с публичен запас.

Въпреки неведнъж поставения въпрос от страна на сестри и акушерки, че по този начин услугите им ще останат за сметка на пациентите и ще ги създадат недостъпни за доста от тях, ръководещите не пожелаха да плануват даже и минимално финансиране за избрани техни действия.

Както по време на проточилото се публично разискване, по този начин и при гласуванията в Народното събрание, ръководещите не пожелаха да уредят този въпрос, само че в този момент под натиска на митинги и неодобрение небрежно ревизираха позицията си.

Допреди приемането на поправките в Закона за лечебните заведения през юни, сестрите и акушерките не можеха да се провеждат в лични лечебни заведения без доктор, само че все пак " сив " пазар за подобен вид услуги съществуваше. Например медицински сестри вървят по домовете и оказват медицински грижи за хронично заболели, възрастни и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР