Следването на диета при панкреатит включва прием на високо съдържание

...
Следването на диета при панкреатит включва прием на високо съдържание
Коментари Харесай

Диета при панкреатит – Храни за ядене и избягване

Следването на диета при панкреатит включва банкет на високо наличие на протеини, които включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни артикули и други източници на постни протеини. 

Панкреасът играе решаваща роля в регулирането на преработката на захарта и подкрепя храносмилането посредством освобождение на ензими. Когато панкреасът се възпали, това се назовава панкреатит.

В случаите на изострен панкреатит възпалението постоянно се провокира от камъни в жлъчката, засягащи панкреаса заради тясната му връзка с храносмилателния развой.

Хроничният панкреатит включва дълготрайно инфектиране, което не се лекува изцяло, оказвайки въздействие върху способността за асимилиране на хранителни субстанции от храната.

В тази публикация ще разгледаме по какъв начин да следвате диета при панкреатит и кои са храните, които евентуално могат да защитят панкреаса и да поддържат оптималното му действие.

Полезни храни при панкреатит

По време на епизод на изострен панкреатит първичното лекуване постоянно включва отбягване на всякаква храна и питиета.

В някои случаи може да се приложи специфична течна диета, интравенозни течности или ентерално хранене (хранителна сонда). По същия метод хората с продължителен панкреатит може да се нуждаят от тези способи, в случай че имат усложнения с усвояването на хранителни субстанции от храната.

След обостряне на панкреатит вашия доктор ще ви насочи по кое време можете последователно да възобновите храната и напитките. За да облекчите признаците по време на възобновяване, вашия доктор може да предложи да започнете с храни, съдържащи скорбяла, като ориз, тестени произведения и самун.

Съчетаването на тези нишестени храни с богати на протеини и нискомаслени храни, като постно месо, домашни птици без кожа, фасул, леща и млечни артикули с ниско наличие на мазнини, може да облекчи натоварването на панкреаса.

Включването на зеленчуци и плодове във вашата диета също е от решаващо значение за проекта за здравословно хранене по време на изострен панкреатит.

Намаляването на приема на мазнини може да се реализира посредством подготвяне на повече ястия вкъщи. Когато консумирате подготвени храни или вечеряте на открито, избирайте нискомаслени разновидности, когато е допустимо.

В случаите, когато панкреатита води до нежелана загуба на тегло или дефицит на хранителни субстанции, Вашият доктор или диетолог ще даде тактики за увеличение на приема на калории, витамини и минерали, в случай че е належащо. Това може да стане посредством включването на избрани висококалорични храни или добавки във вашата диета.

От значително значение е да следвате препоръките на вашия доктор или диетолог за вашите характерни потребности.

Постни меса и риба

Постни меса и риба, като пиле без кожа, пуешко или 95% постно смляно говеждо месо, могат да задоволят протеиновите потребности на хората с панкреатит.

Някои типове риба, като тресчица или пикша, и рибни консерви във вода (не масло), са с ниско наличие на мазнини и богати на протеини.

Изследванията демонстрират, че приемът на 2 до 3 порции риба на седмица може да помогне за попречване на изострен панкреатит, който не е обвързван с камъни в жлъчката.

Средноверижни триглицериди (MCT)

При продължителен панкреатит, дълготрайно положение, засягащо усвояването на питателните субстанции, в случай че диетичните промени и медикаментите не са задоволителни за вярното хранене, лекарят може да предпише перорални хранителни добавки със средноверижни триглицериди (MCT).

Европейското сдружение за клинично хранене и метаболизъм (ESPEN) декларира, че тези добавки могат да бъдат потребни за някои хора с продължителен панкреатит.

Важно е да се означи, че тези добавки се разграничават от MCT маслените артикули, закупени за намаляване или фитнес цели.

MCT маслото, тип лой, може да не е уместно за всеки. Например, тези, които се възвръщат от изострен панкреатит, могат да бъдат посъветвани да следват диета с ниско наличие на мазнини, ограничаваща добавените мазнини.

Следователно хората с панкреатит би трябвало да одобряват добавки, съдържащи MCT, единствено под лекарско управление.

Забранени храни при панкреатит

След като преживеете изострен панкреатит, лекаря нормално ще ви посъветва да намалите приема на мазнини, до момента в който признаците се подобрят. Това може да включва ограничение на храни с високо наличие на мазнини, в това число:

  •  Субпродукти
  • Пържени храни
  • Пържени картофи и картофен чипс
  • Сосове, като майонеза
  • Растителни масла, маргарин и масло
  • Пълномаслени млечни артикули
  • Сладкиши, торти и бисквити
  • Сладолед

Проучване от 2016 година откри, че потреблението на алено месо е обвързвана с нараснал риск от продължителен панкреатит.

Нещо повече, хората с по-висок банкет на наситени мазнини и холестерол, съдържащи се в храни като алено месо и яйца, са имали по-голям риск от изострен панкреатит, обвързван с камъни в жлъчката.

Ако пиете алкохол, вашия доктор евентуално ще предложи цялостно самоограничение след диагностициране на панкреатит. Консумацията на алкохол може да утежни панкреатита.

Пушенето също е обвързвано със съществени затруднения на панкреатита, в това число рак на панкреаса. Ако пушите, мощно се предлага да спрете да пушите, с цел да отбраните здравето си.

Диета за лекуване на панкреатит

Ако имате панкреатит, мощно се предлага изцяло да спрете да пиете алкохол.

Освен това, в случай че пушите, отказването е мощно целесъобразно, защото и алкохола, и тютюна са свързани със съществени затруднения на панкреатита.

По време на възобновяване от изострен панкреатит фокуса постоянно е върху поддържането на диета с ниско наличие на мазнини, която няма да натоварва или възпалява панкреаса.

Поддържането на хидратация е от решаващо значение и носенето на бутилка вода с вас може да ви помогне да осигурите съответен банкет на вода през целия ден.

За хора, които се нуждаят от дълготрайни диетични промени заради панкреатит, лекарят може да ги насочи към диетолог. Диетолозите могат да дават насоки за смяна на питателните привички за по-добро ръководство на признаците и питателните потребности.

Съвети за следване на диета при панкреатит

По време на възобновяване от изострен панкреатит вашия доктор може да предложи специфична диета за облекчение на болката и попречване на повторното пораждане на положението.

Хората с продължителен панкреатит може да имат разнообразни диетични потребности, с акцент върху предотвратяването на недохранване. Хроничният панкреатит може да затрудни тялото да всмуква хранителни субстанции от храната, като нормално липсват витамини A, D, E и K.

Изключително значимо е да се консултирате с вашия доктор или диетолог, преди да извършите каквито и да било промени в питателните си привички. Ето някои препоръки, които те могат да ви предложат:

  1. Чести дребни хранения: Консумирането на пет до шест дребни хранения денем може да бъде по-лесно за храносмилателната система по време на възобновяване от панкреатит.
  2. Меки, нишестени въглехидрати: При изострен панкреатит избягването на несъразмерния банкет на фибри и започването с меки, нишестени въглехидрати като самун, картофи и тестени произведения може да подкрепи процеса на излекуване преди повторното въвеждане на пълнозърнести храни с високо наличие на фибри.
  3. Диета с ниско наличие на фибри при продължителен панкреатит: Хората с продължителен панкреатит може да се наложи да лимитират диетичните фибри, защото огромни количества могат да създадат храносмилателните ензими по-малко ефикасни.
  4. Витамини: Ако сте диагностицирани с продължителен панкреатит, обсъдете с доктор или диетолог равнищата на витамините. Някои хора може да се нуждаят от добавки, в случай че усвояването на хранителни субстанции от диетата е незадоволително.

Причини за панкреатит

Панкреатитът може да бъде провокиран от разнообразни фактори, като:

  • Камъни в жлъчката
  • Специфични генетични положения
  • Някои медикаменти
  • Инфекция или пострадване

Значителен рисков фактор за панкреатит, изключително хроничната му форма, е продължителната тежка консумация на алкохол.

В доста случаи повода за панкреатит остава неидентифицирана.

Други способи за лекуване за панкреатит

Ако панкреатита е увредил панкреаса ви, коригирането на вашата диета може да усъвършенства вашето богатство, само че може да не възвърне изцяло функционалността на панкреаса.

Вашият доктор може да предложи разнообразни интервенции като ендоскопска процедура, интервенция, медикаменти или други лекувания. Това зависи от признаците и вашата здравна история.

В случаите на продължителен панкреатит панкреасът може да се бори да създава задоволително ензими за вярното мелене на храната. В такива случаи може да се предпишат панкреатични ензими, които да се одобряват с всяко хранене.

Заключение

Острият панкреатит нормално отзвучава в границите на няколко дни, в случай че се лекува. И въпреки всичко някои случаи може да са по-тежки.

Хроничният панкреатит обаче е непрекъснато положение, което може да аргументи трайно увреждане на панкреаса.

Търсенето на здравна помощ е от решаващо значение при панкреатит, защото както острата, по този начин и хроничната форма могат да доведат до съществени затруднения.

Спазването на диетичните рекомендации може да помогне за възстановяване на признаците и да улесни по-бързото възобновяване в някои случаи.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР