Следва специален разговор на Цвети Петрунова, която беше в Мюнхен

...
Следва специален разговор на Цвети Петрунова, която беше в Мюнхен
Коментари Харесай

Продуцентът на "Красавицата и звярът" и "Цар лъв" в специално интервю пред bTV

Следва специфичен диалог на Цвети Петрунова, която беше в Мюнхен на единствената за Европа галерия, отдадена на 100 години от основаването на Walt Disney Studios. Тя ни среща с Дон Хан - американски кино продуцент на едни от най-успешните пълнометражни анимационни филми в  най-новата история на киното като " Красавицата и Звяра " и " Цар лъв ". 

Несъмнено Вие сте част от предишното, сегашното и бъдещето на „ Дисни “, само че коя е вашата персонална мощ?

Нещото, което ме прави същински благополучен и се пробвам да проумея през цялото това време е простичкото описване на дадена история, да умееш да правиш това и в това време да обединиш цялостен екип към себе си е най-уникалната мощ, то е като да създадеш съвършения футболен тим. Някои от играчите са неповторими и ти би трябвало да ги обучиш по какъв начин да трансфорат тази еднаквост в сполучлива работа. А аз боготворя да стимулирам и намирам гении, които са даже в пъти по–добри от мен и да им оказа помощ да опишат своята история на дребни и огромни, по най–незабравимия метод.

Премиерата е на 4 септември

Спомняте ли си първото допиране до магията на анимационното кино?

Когато бях дребен и гледах " Книга за джунглата ", „ 101 далматинци “ или „ Мики Маус “ се въодушевявах точно от самия роман. Израснах близо до студиата на „ Дисни “ в Калифорния и когато се случваше по този начин, че да отидем на някой филм, той по този начин оставаше в съзнанието ми, че дълго мислих за него.

Walt Disney Studios Снимка: bTV

Беше на първо място самият обред да гледаш филмите, през 60-те с нашите ходихме на автокино, слагаш си пижамата, дават ти хотдог и гледаш „ Книга за джунглата “, това беше като един дребен бърз трен, който те откарва в различен свят. Тогава даже и не съм си помислял да работя там, където се основава първата схема и фактът, че го върша към този момент толкоз доста години е единствено по себе си невероятна магия.

Имах опцията да работя един до друг с Уоли Райтърман, който е режисьор и продуцент на „ Книга за джунглата “ един от моментите, които прекатурнаха живота ми, бях просто със зейнала уста. „ Дисни “ беше моят университет, а аз трябваше да стартира отнякъде, по този начин се учи.

Всъщност, тъкмо това разнасяне на кафе трансформира живота Ви, до момента в който следвате за преподавател по музика внезапно решавате да оставите всичко зад тила си.

''Природата на водата'' е първото от четирите продължения на кино лентата ''Аватар'' от 2009 година

Опциите пред мен бяха две - или да бъда преподавател по музика, или да стане перкусионист в оркестъра на квартала, тогава бях барабанист и изкарвах прехраната си като свирих в нощни клубове и какви ли не сходни неща, само че на първо място за мен бяха музиката  и рисуването и когато се заобиколих с такива чудни гении - мъже и дами, които обичаха музиката и рисуването даже повече от мен, си помислих: „ Ей, това към този момент е повече от прелестно “.

Така получих своите първи уроци, тогава тези велики учители бяха толкоз великодушни в предаването на познания, постоянно се интересуваха от моите хрумвания и любознание, помагаха ми освен на мен, само че и на всеки учащ се. Заедно с Едуард Бредбърд и Тим Бъртън тогава бяхме новобранците и някак си беше предопределено да стартираме пътят си дружно, заобиколени от еднообразно мислещи учители, които безпроблемно ни даваха знанията си.

От какво се бояхте най-вече, до момента в който правихте първият си план за " Кой натопи заека Роджър " в края на 80-те?

Страховете ми бяха по-скоро свързани с устойчивостта, тогава доста се съмнявах дали ще мога да устоя на тази резистентност да създаваш наличие под шапката на „ Дисни “, тъй като малко на брой се допираха до подобен вид продукции по това време, изключително в анимационното кино.  То си носи своите специфики, в допълнение време, ние сме просветителна институция за редица подрастващи генерации.  Но мисля,  че огромният ни триумф пристигна едвам към 90-те, тогава филмите ни започнаха да се гледат от всеобщата аудитория, да вземем за пример " Красавицата и звяра " се трансформира в всекидневно кино за любовни срещи, само че в това време всеки можеше  да заведе както децата, по този начин и баба си да гледат.

Именно тази просвета на споделеното гледане е част и от началната концепция на Уолт Дисни със " Снежанка и седемте джуджета ", " Пинокио " или " Питър Пан " са били фамилни филми за всички генерации. Затова страхът, който беше в мен, непрекъснато се насочваше по-скоро към това дали ще успеем да съхраним тази традиция. Изложбата тук в Мюнхен е доказателство, че към този момент съумяваме, нереално е, че се намираме  в сърцето на 100-годишна история. И в този момент като се замисля аз съм бил движеща се част през половината това време, изпълнено с шанс, доста работа, само че и с велики хора.

Късметлия или не, точно началото на 90-те по кината се появява " Красавицата и Звярът ". Как по този начин се случи да създадете първият анимационен филм, номиниран за Оскар?

Когато започнахме " Красавицата и звярът ", работих с същински надарени аниматори и режисьори. Даде ми се този късмет да обединя всяка стъпка до реализирането на кино лентата.  Първоначално всичко потегли към неуспех, просто не съумях, наложи се да изхвърлим първите 20 минути от лентата в коша за отпадък, а това е доста работа. Знаете ли това се случва постоянно в анимираните филми, започваш с оня бял лист хартия и нямаш нищо, по този начин хиляди скици се появяват по стените, това по този начин ли ще е, или пък по този начин. Една схема се получава. 

И с цел да стигнете до нея, би трябвало да бъдеш от тези, на които им харесва да се провалят и отчайват, да сменяш аниматорите и да тестваш, това е най-яркият ми урок от " Красавицата и звярът ". Накрая Алън Мейкър написа песните и всичко някак си стартира да се подрежда, имахме откриващата ария, любовната ария и песента за спор - по този начин музиката се трансформира в десетте пирона, които задържаха палатката на кино лентата и ето тук отново опираме до гения и опцията да си добър повествовател.

Режисьорът завоюва премия " Оскар " за кино лентата " Лунна светлина "

Песента " Кръговратът на живота " е и единственото несъмнено нещо, когато се появява и концепцията Ви за " Цар лъв "

„ Когато започнахме да сътворяваме „ Цар лъв “ работното заглавие беше " Бамби и Африка ",

Защо?

Защото беше за историята на една околност в Африка, по-късно взехме решение да се споделя " Кралят на джунглата ", това работно заглавие устоя много дълго като любимец, само че дълго време не можех да намеря никого, който да се навие да стартира работа по кино лентата. Историята си звучеше малко гротесково:  младо лъвче, което се отглежда от най-големия зложелател на татко му и всичко това на фона на музиката на Елтън Джон. Беше си нелепа композиция, когато споделях концепцията всеки просто ми пожелаваше триумф в начинанието и си тръгваше, само че имаше няколко запалянковци, които ми се вързаха на акъла и с цялата си обособеност започнаха да рисуват животните, да усетят духа на дивата Африка, след това пристигна и музиката на Ханс Циммер. Елтън Джон с прелестните му песни като център на този план и мисля, че е доста друго. Проектът за „ Цар лъв “ не приличаше нито на работата ми по " Малката нимфа ", нито на работата ми по " Красавицата и звяра ", до момента в който те бяха на първо място приказки, " Цар лъв "   бе всичко друго, само че не и приказка. По-скоро героично пътешестване. 

Walt Disney Studios Снимка: bTV

Трудно ли е да накарате другите да имат вяра във вашите хрумвания даже и в този момент?

Да, постоянно, няма значение дали е нова концепция, или технология, или история, мъчно е, само че след несъмнено време започваш да придобиваш характерни техники на увещание, по какъв начин да продадеш историята си на режисьори или хората в студиото, по какъв начин да споделяш същността на концепцията с другите. Но при всяко нещо, ние като хора сме повече от скептични, постоянно си мислим нещо от сорта на: „ Сериозна ли тъкмо Африка “, само че след време успяваш да овладееш изкуството на убеждението

След два „ Златни глобуса “, една премия „ Еми “ и няколко статуетки „ Ани “ за Анимация, по какъв начин наподобява вашият " Кръговрат на живота "?

Често поддържам връзка и образовам млади продуценти, с цел да предам минимум знанието, което съм натрупал през годините. Мисля, че устойчивостта в кръговрата на Уолт Дисни се крие точно истинността на героите, всичко изпипано до последния подробност преди да бъде показано пред публиката. Иначе моят кръговрат на живота, той е отвред непредвиден, по-скоро като белия въртоп по време на рафтинг, когато си в лодката и си мислиш, че ще стигнеш изсъхнал до финала, само че не, става известно, че от време на време се удряш в камъни или променяш посоката си. Моята кариера се завъртя на милиони разнообразни направления и за шанс аз одобрих тези направления с цялостни прегръдки, тъй че бъдете отворени към опциите и разберете, че живота си е безреден и не можем да го направляваме, може единствено да вземем привилегиите от всичко това, колкото и налудничаво да звучи.

Благодаря Ви за това изявление.

За мен бе наслаждение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР