Следва един по-различен епизод на поредицата Спасените. Само преди дни

...
Следва един по-различен епизод на поредицата Спасените. Само преди дни
Коментари Харесай

"Спасените": Двама лекари - една мисия

Следва един по-различен епизод на поредицата " Спасените ". Само преди дни във Военномедицинската академия се извърши втора чернодробна трансплантация от началото на годината до момента. Реципиентът е жена на 50 години, а донорът е мъж на 45 години.

Тази трансплантация се случва , с помощта на околните на донора, които макар сложния миг са решили да дарят органите на техния непосредствен. Случва се и с помощта на професионализма на лекарите, които избавят човешки живот.

Снимка: bTV

Гости в студиото на „ Тази събота “ са двама лекари, чиито имена са познати на цяла България -  проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и проф. Крум Кацаров - началник на Клиниката по гастроентерология към Военномедицинската академия.

Проф. Владов изясни, че рецепиентката е изведена от реанимация и се усеща добре.

Реципиентът е 50-годишна жена, а донорът е мъж на 45 години

„ В една трансплантация взе участие сред 30-60 души. Това е един доста комплициран развой. Върха на пирамидата са нашите екипи, само че има доста хора, които механически дават отговор за неща “, добави проф. Кацаров.

Те са създали над 85 трансплантации. Според настоящите данни към Изпълнителната организация " Медицински контрол " през 2022 година са осъществени единствено шест трансплантации на черен дроб, две на сърце, и едвам 12 на бъбрек. За тази година има три бъбречни трансплантации и двете на черен дроб, осъществени във Военномедицинската академия.

Снимка: bTV

Според данните на „ Медицински контрол “ към април тази година 802 души у нас се нуждаят от трансплантация на бъбрек, 29 на черен дроб, 26 на сърце и осем на бял дроб.

„ Фокусът в трансплантационния развой е върху донорските бази. Повече би трябвало да се приказва. Ако имаме задоволително. Ако имаме задоволително донори, можем да вършим трансплантации всеки ден “, съобщи проф. Кацаров.

Снимка: bTV

Проф. Владов добави, че най-ценното за тях е, че са съумели да основат група от млади лекари, които се оправят ослепително с доста сложни случаи и с трансплантации.

В края на 2021 година, направихме с проф. Владов и проф. Кацаров направихме един епизод от поредицата " Спасените ", тогава на Димитровден се случи първата в България сплит трансплантация на черен дроб, което значи разделянето на донорския черен дроб на две за избавяне не на един, а на два живота.

Петя Йорданова, която към този момент се е завърнала на работното си място – тя е възпитател в детска градина.

Снимка: bTV

„ Здравословно се усещам доста добре – усещам се здрава, пълноценна, същински човек. Относно страстите – те бликат от мен всеки ден. Донорството е значимо, тъй като хора като мен, които чакат шанса си за живот, го получават, а тези хора, които са изгубили своя, могат да продължат да живеят посредством нас “, добави Петя Йорданова.

Тя благодари за всичко на проф. Владов и проф. Кацаров.

Снимка: bTV

„ Толкова доста обичам този доктор. В най-трудните моменти беше до нас. И в най-хубавите мигове на избавление. Той ни сподели, че има донор, той се грижеше за баща и той беше до фамилията ми, когато трябваше да си кажем " сбогом " до идващия живот. " - това са думи на Даниела Генчева , щерка на ген.-лейтенант Димитър Георгиев, който е някогашен командващ на Военновъздушните сили. С помощта на проф. Кацаров той получава късмет за втори живот.

Снимка: bTV

„ Мили дядо, обичам те и ще стане лекар като теб “, по този начин се обърна внукът на проф. Владов към него в особено видео.

Снимка: bTV

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР