След завършване на основното си образование, през есента на 1959

...
След завършване на основното си образование, през есента на 1959
Коментари Харесай

Между църковното пеене, деканството в Богословски факултет и патр...

След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1959 година, е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Курсът, на която приключва през 1965 година От септември 1967 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1971 година От есента на 1971 до 1973 година той е на богословска специализация в Катедрата по " Църковно пеене " при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пеене и за диригент на студентския хор при Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, написа Българска телеграфна агенция.

На 3 август 1975 година в Троянската света обител е постриган в монашество с името Неофит от българския патриарх Максим. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " - и за йеромонах.

 

От 30 септември 1975 година Неофит е диригент на Софийския духовнически хор, а от 15 юли 1977 година е и старши учител по източно-църковно пеене и богослужебна процедура в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 година По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя ", е въведен в архимандритско достолепие от патриарх Максим. От 1 януари 1981 година до декември 1985 година архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като подобен, на 8 декември 1985 година в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", е хиротонисан в епископски ранг с купата " Левкийски " и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

 

От 1 декември 1989 година свещеник Неофит е ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, а на 26 юли 1991 година е определен и за първи декан на възобновения Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Този пост той заема до януари 1992 година

 

На 27 януари 1992 година е назначен за основен секретар на Светия синод и за ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

 

На 27 март 1994 година е определен, а на 3 април същата година е и канонично одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 година, по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенската епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон.

На 2 декември 2008 година Русенският митрополит Неофит получава званието " лекар хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Званието му е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет.

 

На 22 юни 2010 година Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е почетен от президента на България с ордена " Св.св. Кирил и Методий " - огърлие, " за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски ", за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни, и във връзка неговата 65-годишнина ".

 

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршеския изборен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит е определен за български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит, като патриарх български, бе осъществена още същия ден - 24 февруари 2013 година, в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

 

Първата си света литургия, като Софийски митрополит, патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 година, в катедралния столичен митрополитски храм " Св. Неделя " в съслужение с архиереи и духовници.

Негово Светейшество продължи да е и краткотраен наместник на Русенския трон до каноничния избор на новия Русенски митрополит Наум, състоял се в Синодалния параклис " Св. цар Борис " на 23 март 2014 година

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР