След засиления туристически интерес към Чернобил, украинското правителство разреши достъпа

...
След засиления туристически интерес към Чернобил, украинското правителство разреши достъпа
Коментари Харесай

Отвориха за туристи контролната зала на реактор 4 на Чернобил

 След засиления туристически интерес към Чернобил, украинското държавно управление позволи достъпа до едно от основните места на гърмежа централата - контролната зала на реакторен блок 4, оповестява bTV.

Точно там през 1986 година Анатолий Дятлов, дружно с група руски учени, организират проби за сигурността. Те  стопират охлаждащата система на нуклеарния реактор, а това довежда до голяма детонация. Най-малко 54 души умират. Радиацията, която се отделя в атмосферата, доближава до стотици хиляди други.

Изчислено е, че под построения от цимент и стомана саркофаг към момента има 200 тона радиоактивно гориво. Новият саркофаг беше построен и подложен над четвърти реактор на АЕЦ “Чернобил " през 2016 година

Миналата седмица публични лица разведоха публицисти в контролната зала на реактор 4, която се намира под новия саркофаг, с цел да разгласят новите туристически обиколки.

Обиколката траяла едвам няколко минути, с цел да не бъдат изложени гостите на огромни равнища на радиация. Всички туристи ще бъдат с маски и защитно облекло, като ще минават през скенери на влизане и на излизане от централата.

Нивата на радиация в самата централа са разнообразни, само че са съсредоточени най-много в почвата и растенията. Друга огромна заплаха е радиоактивният прахуляк, който покрива всичко. Служителите в централата пръскат всичко със специфични химикали, като задачата е този прахуляк да не се подвига във въздуха.

Само тази година Чернобил и покрайнините са били посетени от повече от 82 хиляди души. Местни специалисти и лекари се тормозят, че засиленият интерес носи със себе си доста здравни опасности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР