След закриването на Фонда за лечение на деца родители на

...
След закриването на Фонда за лечение на деца родители на
Коментари Харесай

Защо родители на деца с редки заболявания се превръщат в аптечни туристи?

След закриването на Фонда за лекуване на деца родители на деца с редки и онкологични болести ще се трансфорат в аптечни туристи, с цел да търсят нерегистрирани медикаменти , които до момента фондът е заплащал. Аптечният туризъм, който се показва в пътешестване до чужбина за закупуване на неразрешени медикаменти, се явява единствена опция за доста пациенти да получат своето лекуване. Това оповестиха през днешния ден пациентски организации, които регистрираха, че за последните 3 години е анулирана регистрацията на родния пазар на над 1500 медикамента.


 
Посочен бе образец с лекарство за адренална непълнота , което няма регистрация у нас. Здравните управляващи отказали такава, осведоми Ваня Добрева, ръководител на Сдружение за развиване на българското опазване на здравето:
 
След като и през този парадокс преминахме, взехме решение сами да закупим, направихме коледна акция, продавахме картички. Опитахме се да го поръчаме от над 10 страни, не беше допустимо. На едно място желаят рецепта, на другото го дават от болничното заведение и най-сетне една лекарка, която е в Турция, ни оказа помощ с кореспонденцията и ни го изпратиха. В момента стои на Митница Варна, които отхвърлят да го освободят, желаят позволение за импорт, каквото разумно лекарката няма “, сподели Добрева.

 
Над 1500 медикаменти са оттеглени от българския пазар за последните пет години, а оправданието на компаниите било обвързвано с ниските цени, на които трябвало да продават у нас.
 
Допълнителен проблем основава закриването на Център Фонд за лекуване на деца . Той имаше процедура, която му позволяваше да заплаща неразрешени за приложимост медикаменти и пациентите да ги получат в страната. Здравната каса няма такава законово избрана процедура и по тази причина нашият апел е към здравните управляващи - да извърнат внимание на тези доста съществени проблеми, да подхващат нужните ограничения, тъй че да обезпечат достъпа на хората до медикаменти и да се спре с този лекарствен туризъм един път вечно “, разяснява доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.-->
 
Според пациентите има способи това да се случи. Една от опциите е да се понижи таксата за регистрация на лекарствен артикул у нас, която понастоящем е в размер на 15 000 лв..
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР