След Втората световна война усилено се обсъжда идеята за създаването

...
След Втората световна война усилено се обсъжда идеята за създаването
Коментари Харесай

Защо ЕС има 6 пъти повече оръжейни системи от САЩ?

След Втората международна война интензивно се разисква концепцията за основаването на обща европейска войска, само че през 50-те години тя се проваля. На фона на анексирането на Крим от Русия, на охлаждането на връзките на Европа със Съединени американски щати след избирането на Доналд Тръмп за президент и на " Брекзит ", тази опция заживя нов живот.

За това приказва и решението на Постоянното структурирано съдействие в региона на защитата (ПЕСКО), в което членува и България, Европейският съюз (ЕС) да прави военни интервенции без американска поддръжка при нужда.

Според някои ПЕСКО е точно проект за бъдеща войска на страните членки, като задачата на организацията ще бъде да се провеждат взаимни военни планове, както и да се реализира засилено съдействие сред членките.

Също по този начин анализатори считат, че ПЕСКО би трябвало да откри решение за понижаване на многочислените разнообразни оръжейни системи, които се употребяват в Европа. Става въпрос за другите типове съоръжение, които имат обособените страни в Европейски Съюз.

Данни от Мюнхенската конференция по сигурността от 2018 година, представени от онлайн платформата Statista, демонстрират, че съюза има шест пъти повече типове оръжейни системи в деяние от Щатите.

Това включва 17 разнообразни вида съществени бойни танкове, като френските Leclerc, немските Leoplard 2, италианските Ariete и полските PT-91. От своя страна американската войска към днешна дата употребява единствено M1 Abrams.

Също по този начин Европейски Съюз разполага с 20 разнообразни типа бойни машини на пехотата, а Щатите - единствено с два.

Като цяло американската войска употребява 30 съществени оръжейни системи, до момента в който в Европа те са 178. Ето и по какъв начин тъкмо са разпределени те по тип:

 

 Infographic: Europe Has Six Times As Many Weapon Systems As The U.S. | Statista You will find more infographics at Statista

 

money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР