След всички животни кучетата са в най-голяма степен склонни да

...
След всички животни кучетата са в най-голяма степен склонни да
Коментари Харесай

Дресура и обучение на афганска хрътка

След всички животни кучетата са в най-голяма степен склонни да се подчиняват на индивида, да демонстрират лоялността и любовта си към него като извършват всичките му условия.

Те са оптимално лесни за образование и дресура, по тази причина са и първите животни, опитомени от индивида. По подразбиране от едно куче се чака да научи и извърши всяка команда, а в случай че не го прави постоянно се приема за не изключително мъдро.

Изследванията върху държанието на най-хубавия другар на индивида обаче потвърждават, че има кучешки породи, които мъчно се поддават на образование. И това се дължи преди всичко на особеностите на характера им.

Когато се приказва за неподатливи за образование породи, постоянно се показват преди всичко афганските хрътки. Древната и красива порода, произхождаща от Афганистан, има сложен темперамент. Тези кучета са доста самостоятелни и с твърдоглав манталитет.

Понякога даже професионалните треньори се затрудняват с дресурата на афганска хрътка. Причината се крие доста надълбоко, тя е на генетично равнище. Ловците, които са развили породата, са претендирали от тях единствено едно - да ловят плячката. За това развитото мислене и вземане предвид с държанието на ловеца не е било нужно.

Овладяването на комплицирани команди е мъчно постижимо без дейното подпомагане на афганския домакински любим. Дългите и монотонни повторения са нещо, което мъчно ще бъде избегнато при тренировките. В доста обстановки при образование на афганската хрътка, тя подценява и пренебрегва командите на стопанина и това също се дължи на характера на животното, който наподобява повече на котешки, в сравнение с кучешки. Хрътката от Афганистан е самостоятелна и не приема елементарно непознати възгледи.

 Афганска хрътка

Как да се постъпи в тази ситуация с образованието на упорита афганска хрътка?

Една от вариантите е да се повери тази задача на професионален треньор. Кучето е много палаво и се желае сериозен опит, с цел да бъде овладяно. Отличното му подушване обаче го прави добър детектив, тъй че професионалното образование може да развие добре това му качество.

Ако стопанинът ще се занимава самичък с тази задача, може да употребява други черти на характера на афганската хрътка - тя обича да бъде център на внимание и в случай че бъде поглезена, ще стане сговорчива и по-лесна за ръководство.

Разчитайки на лоялността и обичта на животното към стопанина, той може да я включи в заниманията под формата на игри, които са обичани на тези хрътки, а деянията на любов и внимание от страна на индивида са отлична мотивация и за обучителния развой.

Преди образованието животното би трябвало да е добре социализирано, тъй като по манталитет са много недоверчиви и могат даже да атакуван гости, защитавайки територията си. Добрата социализация ще ги направи по-съсредоточени в процеса на образование.

Вижте също и препоръки при хранене на афганска хрътка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР