След връчването и връщането веднага на празната папка президентът Румен

...
След връчването и връщането веднага на празната папка президентът Румен
Коментари Харесай

Какви са вариантите за служебен премиер?

След връчването и връщането незабавно на празната директория президентът Румен Радев насочи вниманието към невъзможните " вероятни " претенденти за длъжностен министър председател.

След поправките в Конституцията изборът е едвам всред 10 фигури - ръководителя на Народното събрание, шефа или тримата подуправители на Българската национална банка, ръководителя или двамата заместник-председатели на Сметната палата, както и омбудсмана или заместника му.

С отпадането на заместник-омбудсмана Елена Чернева - Маркова след нейната оставка през днешния ден остават единствено чисто партийни варианти - всички, издигнати от партии. В претекстовете си Маркова написа, че напуща по персонални аргументи. Но и президента Радев през днешния ден се зачуди дали не е имало напън за оставката на единствената допустима безпартийна кандидатура.

Иначе - титулярът на поста Диана Ковачева беше определена през януари за арбитър в Европейския съд по правата на индивида и ще поеме поста от 17-и април. За Българска национална телевизия от институцията на омбудсмана оповестиха, че не са били търсени за диалози от президентството.

Първото измежду посочените от Конституцията лица е ръководителят на Народното събрание - в тази ситуация Росен Желязков. Партийна фигура на ГЕРБ, както проличава от биографията му. Секретар в Столичната община, по-късно в Министерския съвет по време на ръководството на Бойко Борисов. Бил е министър на превоза и народен представител в три национални събрания. В последното - настоящето - ръководител.

Други 4 от вероятните имена са тези на шефът и подуправителите на Българска народна банка. Управителят Димитър Радев беше избран отново през предишния юли с гласовете ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ за втори мандат.

Според неофициални медийни известия Радев към този момент е дал знак, че не желае да поема поста на длъжностен министър председател поради подготовката на България да влезе в еврозоната. Централната банка има трима подуправители: Андрей Гюров, който беше част от управлението на Политическа партия, Петър Чобанов, финансов специалист от редиците на Движение за права и свободи и третият подуправител - Радослав Миленков, който беше определен за подуправител на Българска народна банка с гласовете на ГЕРБ, Патриотите, Движение за права и свободи и " Воля " в отсъствието на групата на Българска социалистическа партия.

Ръководството на Сметната палата също е измежду опциите за избор на длъжностен министър председател: Димитър Главчев, препоръчан от ГЕРБ и определен с поддръжката на некоалиционните им сътрудници от досегашното ръководство. Главчев беше ръководител на 44-ото Народно заседание, само че подаде оставка под натиска на опозицията, беше народен представител в шест следващи Народното събрание.

Заместничка на Главчев е Горица Грънчарова-Кожарева, брачна половинка на някогашния член на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия Михаил Кожарев. Тя беше и изпълняващ длъжността ръководител на институцията след свалянето на тогавашния Цветан Цветков, отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Тошко Тодоров е другият заместник-председател на палатата - част от екипът финансови и стопански специалисти към ГЕРБ. Ако някой от тези три последни разновидността одобри - ще би трябвало да подаде оставка от поста си.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР