След внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията,

...
След внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията,
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Ще внесем проект на решение за приемане на правила за разглеждане на законопроекта за промени в Конституцията

„ След внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, според самата Конституция, тече едномесечен период, в който планът не може да бъде гледан, а отлежава, с цел да се срещат хората с него “. Това сподели пред публицисти в Народното събрание ръководителят на парламентарната комисия по конституционни въпроси и народен представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Той добави, че срокът е почнал да тече от 1 септември и ще изтече на 30 септември. Чолаков означи, че в това време се организират кръгли маси, разисквания в гражданското общество и в университетските структури, което, по думите му, е доста добре, тъй като Конституцията би трябвало да бъде общо дело.

„ Това, което в този момент ще създадем, е да внесем план на решение на Народното събрание за приемане на правила за разглеждане на законопроекта, тъй като в самия устав на Народното събрание няма уредена процедура по какъв начин се гледа план за изменение на Конституцията “, изясни депутатът.

По думите му постоянно, когато са се правили промени на Конституцията са одобрявани такива правила.

Той изясни, че сега планът на решение са се подписали депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, Движение за права и свободи и Гроздан Караджов от „ ИТН “.

„ Надяваме се планът да бъде гледан другата седмица в пленарна зала и да бъде признат, с цел да може Народното събрание да има правила, по които да стартира гледането на конституционния план “, разяснява Чолаков.

Той уточни, че в петък парламентарната комисия има среща с Венецианската комисия във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. „ Венецианската комисия ще разгласява мнение или мнение, доколкото сме осведомени, на 6 октомври. Намерението ни е да минат всички обществени диспути, които се случват сега, да изчакаме мнението на Венецианската комисия, което постоянно е било значимо, тъй че, разискването на законопроекта на първо четене в комисията да стартира след 6-7 октомври “, изясни още Чолаков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР