След успешни изпитания през лятото на 1915 г. комисия от

...
След успешни изпитания през лятото на 1915 г. комисия от
Коментари Харесай

Българинът, който научи света да лети

След сполучливи тествания през лятото на 1915 година комисия от Министерството на войната написа умозаключение:
"Апаратът е сигурен. Грешки в изчисленията няма. Изобретението да се признае, а Асен Йорданов - за негов откривател. Датата 10 август да се смята за начало на българското самолетостроене ".
Този толкоз непоколебим и кратичък текст в действителност подсказва няколко знаменателни вести:
- Построен е първият български самолет;
- В него конструкторът е въвел доста значимо откритие, което липсва при другите самолети - инсталирано е в допълнение крило, с цел да бъде машината постоянна при ъгли на полета над 45 градуса;
- Създател на техническото знамение е 16-годишният възпитаник (!) Асен Йорданов - съвсем дете, само че към този момент и огромен мъж, влюбен до лудост в самолетите и в България!
Едва постъпил в учебното заведение за авиация на именития френски авиатор и авиоконструктор Луи Блерио, той се връща в родината, с цел да отиде доброволец на фронта още при започване на Балканската война. После служи в Първо аеропланно поделение в Свиленград като там се захваща с построяването на самолета "Експрес ", наименуван по-късно "Йорданов-1 ".
Вестниците оповестяват:
"В манежа на цар Фердинанд е изложен за гледане от публиката в естествената му големина, подготвен за летение, един самолет, смесен и изобретен от седмокласния гимназист Йорданов ".
Огромен възторг, а по-късно, както споделя изследователката на живота му Диана Гласнова - Втора мъжка гимназия в София, Школата за запасни офицери, Авиационното учебно заведение в Божурище и с чин поручик Асен Йорданов още веднъж е на фронта, където прави 84 бойни полета по време на Първата международна война, демонстрира чудеса от смелост и получава най-високи награди.
За страдание след войната България е принудена да унищожи бойната си авиация и Асен Йорданов остава без бъдеще в Отечеството. Съдбата обаче няма право да провали гений като неговия. С персоналното позволение на министър-председателя Александър Стамболийски, дружно с Гаврил Стоянов, двамата получават 6000 $ държавна помощ, с цел да вземат участие в оповестена от Американския аероклуб обиколка на Земята със аероплан при дължина на полета 33 564 км - фантастично разстояние за времето си. Но в случай че двамата съумеят, ще получат 1 милион $ премия!
Състезанието обаче се анулира, тъй като с изключение на храбрите българи никой различен не се престрашава да взе участие в толкоз рисковано странствуване по въздуха.
Както е казано: "Всяко зло - за положително! " Асен Йорданов остава в Съединени американски щати и там демонстрира в цялостна степен опциите си. Най-напред приключва авиоинженерство, след това химия, физика и радиоинженерство. Едновременно с това работи в корпорацията "Къртис-Райт " като чертожник, сетне - като летец-изпитател. Включва се в конструкторски екипи, неговите реформаторски хрумвания, блестящ разум, изключителна практичност последователно го постановат за утвърден експерт с огромен опит и познания. Заема длъжността "главен конструктор ".
Талантът му обаче надвишава мащабите на една компания, пък била тя и "Къртис-Райт ", и той в това време работи за самолетните колоси "Локхийд ", "Боинг ", "Пайпър ", "Дъглас ". Става един от конструкторите на именитите американски бойни самолети "Летяща цитадела " ( "Боинг В-17 "), изтребителите "Локхийд Р-38 ", "Къртис Хоук-81 ", бомбардировачите "В-24 " и "В-29 ", на транспортния, само че и пътнически "ДС-3 ".
Върхът на кариерата си доближава по време на Втората международна война, когато техниката на участващите сили се състезава в боеве както на сушата и в морето, по този начин и във въздуха. Обаче тази техника освен би трябвало да бъде основана, само че изключително значимо за триумфа е да бъде овладяна по най-хубавия метод. Тук голяма роля в американското и в международното въздухоплаване изиграват учебниците, книгите, школите и учебните заведения на Асен Йорданов. Той има девет книги за теоретична и практична подготовка на летците и познавачи на тематиката настояват, че по тях са се учили да летят над 100 хиляди(!) американски водачи от бойната и гражданската авиация. Американският авиоспециалист и дипломат на Съединени американски щати в България през 1940-1941 година Джордж Хауърд Ърл написа:
"Деветдесет на 100 от познанията си по авиация американските летци дължат на господин Джорданов. Неговите книги се четат като Библията! Издават се в милионен тираж и все пак са антикварна полезност! "
А първият човек, стъпил на Луната - Нийл Армстронг, споделя:
"Както аз, по този начин и всички американски летци сме се учили на авиация от него! "
Настолните книги на Асен Йорданов за летците и конструкторите в самолетната индустрия са издавани в Съединени американски щати, само че преведени в Съюз на съветските социалистически републики, Англия, Франция, Китай, Япония, Полша, Уругвай... Гениалният българин учи света да лети - в директния смисъл на думата!
Сякаш малко за многообразие или малко като занимание след войната той насочва вниманието си към хрумвания настрана от самолетостроенето - работи върху отбраната на пасажерите в колите и става един от изобретателите на въздушната възглавница - през днешния ден съвременен автомобил без въздушни възглавници няма и по този начин е избавен животът на милиони пасажери, попаднали в произшествия. Изобретява и апарата "Джорданоф " - сегашният телефонен секретар.
Винаги е знак на невзискателност, даже аскетизъм, и родолюбие. Не съумява да пристигна в България, само че на вратата на жилището му има табелка: "Асен Йорданов - български летец " - макар международната му популярност на откривател и самолетен конструктор, за който небето е не втори - първи дом! Доказва го и с късото си наследство: "Щом умра, разпръснете праха ми в небето! "
Влюбен в него цялостен живот, същински небесен странник, той желае да живее там и след гибелта си!
Прочут по целия свят, Асен Йорданов си отива на 71-годишна възраст - почетен жител на Ню Йорк, с портрет в Залата на славата в нюйоркското летище "Ла Гуардия ". Непознат в България...

х х х

В поредност, печатана всяка сряда, вестник ДУМА ще показа и други популярни наши сънародници, трансформирали света с изобретенията си и донесли доста популярност и горделивост на България.


1918 година - воин от войната


Първият български аероплан "Експрес "


Вече прочут конструктор


В работния кабинет


Легендарната му книга за авиацията "Вашите криле "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР