След успеха на подкрепяната от УНИЦЕФ безплатната домашна консултация за

...
След успеха на подкрепяната от УНИЦЕФ безплатната домашна консултация за
Коментари Харесай

Акушерки ще помагат на майки с малки деца безплатно в цяла България

След триумфа на подкрепяната от УНИЦЕФ безплатната домашна консултация за майки и дребни деца в областите Шумен и Сливен Министерство на здравеопазването се ангажира да разшири програмата за всички 28 области в България, оповестиха от пресцентъра на УНИЦЕФ - България.

От 2014 година се извършва новаторският план на детския фонд на Организация на обединените нации, посредством който бяха основани центрове за майчино и детско здраве за поддръжка на фамилии с дребни деца. Оттогава сестрите и акушерките са достигнали до над 11 хиляди деца в Шумен и Сливен, което е близо 70% от всички деца до 3-годишна възраст в двете области.

След взаимната оценка на преимуществата на тази услуга, Министерството на здравеопазването реши да я вкара във всички области на България с финансиране от европейските фондове.

Центрове за майчино и детско здраве оферират домашни визити от подготвени медицински сестри и акушерки за бременни дами и родители (или за други хора, грижещи се за дребните деца). С визитите си те се стремят да разпространяват положителни практики за развъждане, водещи до здравословно развиване на децата, ранно идентифициране на деца в риск от закъснение в развиването, принуждение, липса на съответна грижа или риск от занемаряване на детето.

Родителите получават информация и насоки за здравето, кърменето, прочувственото и когнитивно развиване на децата, имунизацията, майчиното здраве, позитивното родителство, също и по какъв начин да получат достъп до здравни и обществени услуги.

Патронажната грижа оказва помощ за идентифициране на бременни дами без здравни осигуровки и ги поддържа при достъпа до квалифицирана акушеро-гинекологични грижи.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР