След успеха на Гала концерта Женските гласове на България в

...
След успеха на Гала концерта Женските гласове на България в
Коментари Харесай

Нина Николина и Магическите гласове на България в Берлин за 24 май

След триумфа на Гала концерта Женските гласове на България в влиятелната зала Cité de la musique в Страсбург, отдаден на Българското председателство, спектакълът в нов вид ще бъде показан в Берлин на 24 май, деня на славянската книжовност и просвета!

“Не чакахме подобен възхитен банкет, тъй като публиката беше най-вече от чужденци – дипломати, хора, изкушени от музика, много претенциозна и взискателна аудитория”, сподели Нина Николина, която дебютира като музикален продуцент.

Тя е подбрала напълно репертоара на Магическите гласове на България, а дружно с Ема Константинова, Любомира Костова и Георги Тошев взе участие в основаването на музикалния театър. Женските гласове на България е част от културната стратегия на Българското председателство, а концертният формат е основан по предложение на Диана Игнатова, шеф на Българския културен институт в Париж.

Спектакълът има за цел да опише и покаже вокалното и музикално многообразие на страната ни в разнообразни жанрове – обичайно пеене, хорово, църковно –славянски песнопения, опера и смесването на национална музика с съвременен бийт.Новата групировка Магическите гласове на България събира някои от най –гласовитите певици на национални песни, като - Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.

Нина Николина се показва и с различен собствен известен план Пендара етно проджект, в който националната музика се среща със актуалната електронна сцена. Там певицата си партнира с известния перкусионист и композитор Калин Вельов. За концерта в Берлин екипът приготвя изненади.

“Ще заложим доста повече на ритмичните песни, ще има вокално многообразие, ще представим разнообразни фолклорни области на България”, споделя Нина Николина. В концерта още веднъж задочно посредством специфични видеа вземат участие световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан, които са записали специфични приветствия към публиката.

“Природата „ диша “ в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската ария носи мекотата на Родопите – планината, в която се има вяра, че е роден именитият артист Орфей. Красивата, родопска ария Излел е Дельо бунтовник е българското „ космическо” обръщение, определено измежду голям брой други музикални оферти да показа земната цивилизация.

През 1977 година златната плоча на Вояджър отлита и там е и тя, българската ария, съзвучна с Космоса”, споделя консултантът на спектакъла доцент доктор Веселка Тончева от Българска академия на науките.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР