След Ухан с население 11 млн. души китайските власти смятат

...
След Ухан с население 11 млн. души китайските власти смятат
Коментари Харесай

Китай постави още 2 града под блокадата, парализирала Ухан

След Ухан с население 11 млн. души китайските управляващи считат да наложат транспортна обсада в още два града поради новия ковид със стотици инфектирани (по публични данни) и минимум 17 жертви, а близо 100 са в сериозно положение. Проблемът с вируса стартира седмици преди китайската Нова година, когато стотици милиони поданици пътуват сред разнообразни елементи на азиатския колос - събитие, тормозило ръководещите поради риска от зараза.

Населението на Хуанган е към 7 млн. души и от среднощ остава без автобусен и железопътен превоз, затварят кафенета и киносалони. Това ще се случи в Ъджоу, с население над милион души, в източната провинция Хъбей (също като Хуанган и Ухан).

Според " Ройтерс " из цялостен Китай се анулират министър председатели, планувани за новата година (утре, 25 януари), а хотели отстраняват таксите, дължими от гостите за анулация на резервации. Столицата Пекин анулира редица публични прояви, даже празненствата за новата година, тази седмица.

Скован град

В Ухан животът се прекатурна след решението за блокадата, описват локални и интернационалните издания. Автобуси, метростанции и жп линии към този момент са затворени в Ухан поради вируси. В града, от който потегли болестта, жителите към този момент бяха посъветвани да не напущат, както и да избегнат скупчвания, наложително е носенето на маски. Жители, които са си купили билети, с цел да излязат от града за новата година, в този момент не могат да ги употребяват.

Градският превоз също не работи от 10 ч. сутринта локално време. Съобщава се за празни лавици в магазините, защото локалните трескаво се доставят с артикули. В обществените мрежи има голям брой недоволства за възходящи цени на стоките. Събеседник на Би Би Си споделя, че поради заплахата от дефицит на храна чувството е като за " края на света ".

От през днешния ден полети не отпътуват от Ухан и едвам няколко идващи са останали, оповестява английският публичен оператор. Междуародни авиолии като AirAsia и нискобюджетната Scoot на Singapore Airlines анулираха краткотрайно полетите си. На туристически атракции и хотели бе подредено да прекратят всевъзможни събития с доста хора, изложения и представления се анулират в библиотеки, музеи и театри.

Колко са заболелите - стотици или хиляди

Китай пробва да не повтори грешките си от времето на вируса SARS, когато опитът да се прикрият случаите на болест докара до разпространяването ѝ и до повече жертви из страната.

Дни след известието, че вирусът евентуално е почнал от пазар за морска храна в Ухан, на който нелегално се продават и диви животни, управляващите в Пекин потвърдиха, че коронавирусът се предава от човек на човек. Те обаче също по този начин предизвестяват, че смъртните случаи са най-вече при хора със съпътстващи болести като да вземем за пример Паркинсон и Диабет.

Пекин също по този начин обновява броя на доказаните случаи, които при започване на седмицата се утроиха и станаха над 130, а няколко дни по-късно са към над 600. Компютърен модел до неотдавна напусна, че броят преди няколко дни може да е бил 1700 души, а в този момент оценката е за 4000 души (промяната е поради регистрирането на случаи на заболели отвън Китай).

Възможно формалният брой също да се усили бързо, откакто хиляди поданици отиват на обзор и чакат с часове за лекар, с цел да схванат дали и те са инфектирани.

Продължават и проучванията на източника на вируса - на пазара, където животни са продавани нелегално, болестта може да е тръгнала от змии съгласно списание за вирусология.

 Проверка на пасажерите на летище Фюмичино в Италия.
© Reuters

Проверка на пасажерите на летище Фюмичино в Италия.

Международни реакции

Световната здравна организация към момента не е решила да разгласи положение на световен риск поради ковид. Освен в Китай има доказани случаи в Япония, Южна Корея, Тайланд, Сингапур и Съединени американски щати.

Въпреки това редица страни вземат ограничения като термоконтрол на пасажерите на летища - това се случва в Съединените щати, Англия, Япония, Сингапур, Обединените арабски емирства, Пакистан, Сърбия, Турция и други. Препоръки в това време пристигнаха и от Министерството на външните работи в София.

Същевременно няма гаранции, че термоконтролът или други защитни ограничения биха могли да спрат разпространяването на вируса от инфектирани пасажери. Австралийските управляващи признават, че не съществува метод болестта да бъде овладяна изцяло, в случай че доближи до страната, а в Макао първият регистриран случай на вируса бе при пасажер, минал рез термоконтрола на летището.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР