След убийството в Цалапица, нарязаната 400 пъти жена от Стара

...
След убийството в Цалапица, нарязаната 400 пъти жена от Стара
Коментари Харесай

Психиатър: Ако има смъртно наказание, повярвайте ми, нещата няма да са такива

След убийството в Цалапица, нарязаната 400 пъти жена от Стара Загора, както и редица други закононарушения от последните дни, наподобява, в действителност зачестяват криминалните прояви. В частност - умишлените убийства.

От Plovdiv24.bg установихме, че в действителност има повишение в броя на регистрираните  умишлени убийства по отношение на 2020, сочат данните от годишния бюлетин на Министерство на вътрешните работи. Обясним спад през " Годината на ковида ", когато са регистрирани 98 умишлени убийства, нов растеж през 2021 със 116 умишлени убийства и 126 през 2022. За тази година броят им съвсем ще надвиши 50.

За да разберем на какво се дължи този приръст, взехме решение да беседваме с доктор Веселин Герев, психиатър, който уточни много по-нестандартни от предстоящите аргументи.

" Когато човек го нагрее слънцето, мозъкът му към този момент престава да работи обикновено. Слънцето като естествен феномен и горещите температури оказват следното въздействие: вършат мозъка експлозивен и нереално преценящ събитията, податлив към късосъединителни реакции. Тези реакции обикновено са причина за конфликтно-агресивно държание. Когато човек отговори на експанзията с експанзия, тя се мултиплицира с още по-голяма, до момента в който накая се стигне до това хората да стартират да си мерят ножовете и револверите ", изяснява психиатърът.

Така докторът удостоверява, че през лятото постоянно има по-голям брой закононарушения: " Факторът висока температура, слънцегреене постоянно води до доста висока ескалация на напрежението в неврона и дава конфликтно-агресивни реакции, без значение дали ще са автоагресивни или ще съм някой различен ".

На въпроса за какво всеобщо извършители на ликвидиране са мъже, Герев счита, че се дължи на устройство на душeвността: " Психиката при мъжете се ръководи от тестостерона, хормона на експанзията и по тази причина мъжете са по-често склонни ".

Психиатърът разяснява и случая с нарязаната жена: " Имайте поради, че при мен има от ден на ден случаи на мъже, жертва на домашно принуждение. Жените упражняват бойни изкуства и ги постановат душмански, единствено че на това не се дава толкоз публичност, тъй като не е забавно. Стереотипът е подобен - дамата обикновено е жертва, мъжът е агресор. Невинаги обаче това е по този начин ".

" Психопатията налегна огромна част от хората, което се дължи на комплект от фактори:социални, стопански, битови. И целият този комплект от неприятности води до нападателно държание ", добави още той.

Друг главен проблем съгласно него е, че хората не намират проблем и надлежно не считат за належащо, че би трябвало да се лекуват.

" Един умопобъркан има доста изключително устройство на душeвността. Той е безусловно убеден в това, което би трябвало да направи и с изключение на всичко останало държи жертвите си в послушание и не търпи несъгласие. Всяко едно несъгласие, всеки отвод, който му бъде изработен, го докарва в положение на дива гняв и в този миг избиват нападателните нагони ".

От друга страна, огромно въздействие оказва и възприятието за безотговорност: " Това, че да кажем ще посегнеш на живота на някого, а пък няма да лежиш доживотна присъда, тъй като в закона има хиляди точки и запетайки, които те оневиняват. Например чисто правосъдно минало, липса на престъпни прояви, семейство, деца и така нататък "

" Освен това доста значим миг е махнатото смъртно наказване. Няма боязън, в случай че има боязън, нещата биха изглеждали по друг метод. Ние от някаква криворазбрана човечност, би трябвало да проявим човечност към килъра и да му дадем опция да се поправи. Той няма по какъв начин да се поправи, той ще става по-зле ", добави докторът.

Това наказване не е прекомерно строго, а е стимулирано от научни изказвания.

" Ако има смъртно наказване и боязън от смъртното наказване, повярвайте ми, нещата няма да наподобяват такива. Още Фройд е споделил: " Психиката работи на принципа на страха ". Няма ли боязън, няма задръжка, има късо съединителни реакции ", сподели още доктор Герев.

Велизара Ангелова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР