След убийството на 22-годишната Джулия Чечетин, вероятно извършено от бившия

...
След убийството на 22-годишната Джулия Чечетин, вероятно извършено от бившия
Коментари Харесай

За Джулия не пазете мълчание, за Джулия запалете всичко: как последното убийство на жена събуди Италия

След убийството на 22-годишната Джулия Чечетин, евентуално осъществено от някогашния ѝ другар, Италия се подвигна на митинги, а през днешния ден, когато означаваме Международния ден за елиминиране на насилието над дами, се чака по улиците на страната да излязат хиляди протестиращи.

Тялото на 22-годишната Чечетин, студентка по инженерни науки, беше открито в канавка край езеро северно от Венеция, единствено дни преди церемонията по дипломирането ѝ.

По първични данни тя е била намушкана неведнъж с нож.

Тялото ѝ беше намерено след едноседмично търсене в цялата страна. Твърди се, че преди изгубването ѝ крайпътни камери са снимали по какъв начин някогашният ѝ сътрудник Филипо Турета я удря.

В сряда съдът в Източна Германия, където 21-годишният Турета е бил задържан след щета на колата му, заяви, че е одобрил изгонването му в Италия, където при идването си ще бъде арестуван и разпитан от съдия-следовател.

" Това е сюжет, който познаваме добре ", споделя пред „ Гардиън “ Кристина Гамбери, теоретичен помощник в Университета в Болоня.

Тя напомня скандалната статистика, съгласно която от началото на тази година досега, убитите от сегашни и някогашни сътрудници дами в страната са близо 106.

" Но при Джулия се случва нещо друго ", споделя Гамбери и разяснява, че разликата идва от „ нейната сестра Елена “.

По-голямата сестра на Чечетин, Елена, реагира доста бурно на изявленията за Турета, които показват младежа в добра светлина.

Според Елена медийните портрети не дават отговор на истината – по думите ѝ в действителността Турета имал чувството, че има дамите, както и податливост да ги управлява.

" Тя отвръща на удара с доста мощна увереност и с огромна доза яд ", споделя Гамбери и добавя, че " груповото осъзнаване на казуса е необятно публикувано измежду младото потомство ".

В обществените медии и в изявленията Елена Чечетин свързва убийството на сестра си с нормализирането на токсичното държание на мъжете, като дефинира причинителите на убийства на дами като " деца " на патриархата и културата на изнасилването.

Тя не поддържа и апела на държавното управление учебните заведения да запазят минута безмълвие в памет на сестра ѝ.

Вместо това Елена изизква въвеждане на полово и прочувствено обучение в образователните заведения и повече финансиране за центровете за битка с насилието.

" Убийството на жена е държавно ликвидиране, тъй като страната не ни пази. Убийството на жена не е закононарушение от пристрастеност, то е закононарушение на властта. За Джулия не пазете минута безмълвие, за Джулия изгорете всичко ", споделя Елена.

Доклад, оповестен през 2021 година от Европейския институт за тъждество сред половете и учреден на данни за 2018 година, слага Италия на девето място в Европейски Съюз по брой убийства на дами от сегашни или някогашни сътрудници измежду общо 15 страни.

Случаят на Джулия предизвика и реакция от премиера на Италия Джорджия Мелони.

" Всяка една жена, убита, тъй като е " отговорна " за това, че е свободна, е акт на девиантно държание, което не може да бъде толерирано и което ме подтиква да продължа по поетия път за прекъсване на това безчовечие “, съобщи Мелони.

Siamo libere, e nessuno può toglierci quella libertà, nessuno può pensare che siamo nel loro possesso.
Nella Giornata internazionale per l’eliminazione della violenza contro le donne, voglio dire alle donne italiane che non sono sole, e che quando hanno paura 1522 è il numero da…
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni)
Партията на италианския министър-председател беше измежду тези, които се въздържаха по-рано тази година, когато Европейски Съюз гласоподава „ за “ утвърждението на значим интернационален контракт, ориентиран към попречване на насилието над дами.

След убийството на Чечетин италианските законодатели единомислещо поддържаха редица ограничения, ориентирани към разширение на отбраната на дамите в риск.

Министърът на образованието Джузепе Валдитара, наподобява е чул апелите на Елена, тъй като даде обещание акция за справяне с насилието, учредено на пола, в образователните заведения.

Проблемът с издевателството над дами има големи измерения и в България, където всяка трета жена е подложена на домашно принуждение.



През септември Министерство на вътрешните работи заяви за съществено нарастване на следствията за домашно принуждение - те са с 62% повече сред януари-август 2023 година в съпоставяне със същия интервал през предходната година.

Ако през 2022 година следствията са били 852, в този момент те са 1383, или над 500 повече.

По случай Международния ден за елиминиране на насилието над дами, през днешния ден в София и в редица огромни градове на страната ще се организира шествието „ Нито една повече! “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР