След тричасова остра дискусия парламентът прие окончателно промените в Закона

...
След тричасова остра дискусия парламентът прие окончателно промените в Закона
Коментари Харесай

НС прие промените в Закона за БНБ, които уреждат въвеждането на еврото

След тричасова остра полемика Народното събрание одобри дефинитивно измененията в Закона за Българска народна банка, с които се урежда правната интеграция на Българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни.Измененията засягат статута на еврото, дизайна на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането им от обращение, съобщи.

Не се трансформира процедурата по желание на управлението на Централната банка - шефът да бъде избиран от Народно събрание, а по негово предложение - и подуправителите, които управляват ръководствата " Емисионно ", " Банково " и " Банков контрол ".Другите трима членове на УС се назначават от президента. Мандатът им остава 6 години. В закона се регламентира и ръководството на аварийните активи на Българска народна банка, които не са свързани с паричната политика на евросистемата.

Разписана е опцията Българска народна банка да ръководи непознати активи - на ЕЦБ, на централни банки отвън Еврозоната, интернационалните организации, държавни институции, общини или фондове, основани със закон.Новият закон ще влезе в действие от деня на приемане на еврото с решение на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР