След три години обучение чрез работа у нас законодателна и

...
След три години обучение чрез работа у нас законодателна и
Коментари Харесай

Държавата ще улесни сключването на договори между фирми и ученици в дуално обучение

След три години образование посредством работа у нас законодателна и изпълнителна власт са на път да се обединят към законови промени за разрешаване на проблемите с договорите сред учениците и работодателите. Крайният период за иницииране на поправките, за които се схванаха три комисии в Народното събрание през днешния ден, е 31 март. Очакванията са да се промени закона за професионалното обучение, защото промени в Трудовия кодекс биха довели до още компликации.

Обучение посредством работа или така наречен дуално образование се организира у нас от 2015 година по плана " Домино ", само че до момента няма законово решение по какъв начин се подписват договорите сред работодателите и учениците, които от своя страна получават заплащане за отработените дни. От изнесената информация на взаимното съвещание на комисиите през днешния ден се разбра, че все още контракти са сключвани измежду позволение на Главна ревизия по труда, само че работодателите слагат като проблеми дали би трябвало да се употребява отпуск през ваканциите, кои от осигурителните ставки би трябвало да се покриват и дали е належащо здравно обезпечаване, в случай че учебното заведение поема такова.

По информация на общественото министерство през м.г. са дадени 6947 позволения за работа на възпитаници, които са част от дуалното образование. Има 128 отхвърли, главната причина за които е, че работната среда не дава отговор на изискванията за труд.

Сред предложенията, които евентуално ще попаднат в законодателната самодейност, са изискване образователните стратегии да се актуализират на всеки пет години и основаване на указател на компаниите, които работят с възпитаници по дуални стратегии. Към момента те са към 200.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР